fbpx

Nekdanji vodja britanske varnostne službe šokiral: Britanija se bo še naslednjih 30 let borila z islamskim terorizmom!

Foto: epa

Nekdanji vodja britanske tajne varnostne službe MI5, Jonathan Evans, je svojim sodržavljanom nalil čistega vina in jih soočil z neprijetno resnico, da morajo biti pripravljeni na grožnje islamskega terorizma še naslednja tri desetletja. Muslimanska populacija se je v nekaterih predelih Britanije v samo desetih letih podvojila, vlada pa zagotavlja premalo osebja in denarja za varnostno in obveščevalno spremljanje morebitnih ekstremistov.

Lord Jonathan Evans, nekdanji vodja britanske tajne varnostne službe MI5, opozarja, da je islamski terorizem velika grožnja, s katero se bodo srečevale še naslednje generacije Britancev, in bi morala država v preteklosti vložiti več truda za njegovo preprečevanje.

Evans je za radio BBC dejal, da so bili Otočani z vprašanjem islamskega terorizma soočeni zadnjih 20 let, problem pa je po njegovem mnenju tako obsežen, da bodo z njim soočeni še naslednjih 2030 let.

Muslimanska populacija se je samo v desetih letih podvojila
Konec maja so viri blizu britanske vlade objavili šokantno poročilo, da se na Otoku nahaja vsaj 23 tisoč džihadistov, obveščevalna služba MI5 pa jih uspešno nadzoruje in preiskuje le okoli 500. Ta številka je izjemno skrb vzbujajoča in jasno pove, da Velika Britanija ne zagotavlja dovolj ljudi, denarja in časa za spremljanje islamskega ekstremizma, ki predstavlja največjo grožnjo varnosti in miru Otočanov. Od leta 2013 je bilo na britanskih tleh kar 19 terorističnih napadov, ti pa so zahtevali številna življenja nedolžnih ljudi.

Foto: epa

Veliko pove tudi podatek iz leta 2015, da se je islamska populacija v Angliji in Walesu v desetih letih podvojila, kar ima za posledico tudi porast najbolj nevarnih islamskih radikalcev. Poleg njih je treba upoštevati tudi tiste islamiste, ki bodo v Britanijo še prišli z novim migrantskim valom z bojišč Sirije in Iraka.

C. Š.