fbpx

Nemci beležijo rekorden presežek v proračunu

Foto: epa

Kljub odločitvi Britancev za izstop iz EU in turobnim obetom za svetovno gospodarstvo pa nemško gospodarstvo cveti. To je skupaj z zgodovinsko ugodnim položajem na trgu dela Nemčiji v prvem letošnjem polletju omogočilo rekorden presežek.

Nemško gospodarsko rast poganja predvsem izvoz, ki pa zaradi poslabšanja napovedi za svetovno gospodarstvo izgublja zagon. Kljub temu je Nemčija od aprila in junija še vedno izvozila za 1,2 odstotka več blaga in storitev kot v enakem obdobju lani. Po drugi strani se je uvoz nekoliko zmanjšal.

H gospodarski rasti prispevajo tudi izdatki države, med drugim za namestitev in integracijo več stotisočev beguncev, kot tudi pripravljenost potrošnikov za nakupe. Nekoliko pa jo je zavrlo zmanjšanje gradbenih investicij ter naložb podjetij v stroje in opremo.

Država, nemške zvezne dežele, občine in socialne blagajne so v prvem polletju imele za 18,5 milijarde evrov več prihodkov, kot pa so znašali njihovi izdatki. To pomeni preseže v višini 1,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), so sporočili iz statističnega urada v Wiesbadnu.

Ekonomisti pričakujejo, da bo Nemčija kljub odločitvi Britancev za izstop iz EU, poslabšanju napovedi za svetovno gospodarstvo ter krizam vsenaokrog po svetu za zdaj še ostala na poti rasti. Spodbujali jo bodo predvsem impulzi iz tujine. Poleg tega sta stopnji brezposelnosti in inflacije nizki, potrošniki pa so pripravljeni zapravljati.

M. P., STA