fbpx

Nemci bodo migrantska taborišča spremenili v centre za kršitelje karantenskih določb

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Nemci, ki po izpostavitvi covidu zavrnejo karanteno, bodo po novih pravilih, ki jih bodo pripravile regionalne oblasti, pridržani v posebnih centrih oziroma taboriščih, ki jih bodo akomodirali iz nekaterih centrov za prebežnike in migrante.

Medtem ko se skozi naše osrednje medije še vedno promovira, da naša vlada počne nekaj neobičajnega in diktatorskega, v Švici nas predstavljajo kot model dobre prakse, v Nemčiji pa, da bi virus res odpravili, razmišljajo o tem, da bi kršitelje karanten – poslali v taborišča.

Vzhodna zvezna dežela Saška je potrdila načrte za postavitev karantenskih centrov v ograjenem delu begunskega taborišča, ki naj bi ga zgradili prihodnji teden. Regionalna vlada je trdila, da se bo objekt uporabljal samo za ljudi, ki so večkrat omajali pravila samoizolacije.

Za ukrep celo pripravljena ustrezna pravna podlaga
Baden-Württemberg na jugozahodu Nemčije bo za pridržanje ponovljenih kršiteljev uporabil dve bolniški sobi, ki jih bo varovala policija. V Brandenburgu bodo oblasti pridržale del centra za begunce, medtem ko bo Schleswig-Holstein uporabljal območje znotraj centra za pridržanje mladoletnikov. Pravni strokovnjaki so za Die Welt povedali, da imajo deželne vlade pooblastila za pridržanje ljudi zaradi kršitve karantenskih pravil v skladu z Zakonom o zaščiti pred boleznimi, ki ga je nemški Bundestag sprejel lani marca in podaljšal novembra.

Načrt je bil močno kritiziran, poslanka AfD Joana Cotar je saško vlado obtožila, da “bere preveč Orwella”. Nemške oblasti so bile na udaru zaradi njihovega upravljanja s pandemijo, in sicer s predlogi za uvedbo nacionalnih mandatov za cepiva, da bi nadzorniki virusa opozicijske sile označili za “socialni dinamit”.

Vse to se dogaja, ko kanclerka Angela Merkel razmišlja o uvedbi “mega lockdowna” in prekinitvi javnega prevoza, potem ko je v Veliki Britaniji sprožila javno reakcijo, tako da je “mutirani covid” poimenovala “britanski virus”.

Aleš Ernecl