fbpx

Nemci imajo dovolj in odhajajo na ulice: “Angela Merkel si je umazala roke z našo krvjo!”

Foto: EPA.

Politika odprtih vrat, ki jo kanclerka Angela Merkel vodi v Nemčiji, nima več prihodnosti, so prepričani tamkajšnji politični analitiki, ki menijo, da bo morala najmočnejša država v Evropski uniji spremeniti način reševanja migrantske krize. V Nemčiji so bili doslej priča le posameznim poskusom napadov, ki se praviloma niso končali z veliko žrtvami, toda letošnjih sedem napadov, med katerimi je bil najhujši ponedeljkov na božičnem sejmu v Berlinu, je popolnoma spremenil stanje duha v Nemčiji. Pri popularnem časniku Die Zeit opozarjajo, da se bo domači nadzor na mejah in povsod po državi zdaj zaostril, Nemcem se obeta življenje kot v resničnostnem šovu Big Brother, ves čas bodo na očeh varnostnih kamer.

Naj spomnimo, da je v ponedeljkovem napadu v Berlinu neznani migrant, ki je še na begu, z ukradenim tovornjakom zapeljal v množico ljudi, jih 12 ubil, 48 pa poškodoval. Storilec je uspel prevoziti približno 60 metrov. Berlinska policija je sicer prijela 23-letnega pakistanskega migranta, katerega pa je naslednji dan izpustila, saj ni našla nobenih dokazov, da bi bil vpleten v teroristični napad. Pravi storilec, lahko bi jih bilo tudi več, je še vedno na prostosti. Islamska država je sicer že prevzela odgovornost za napad.

Razmere v Nemčiji so v teh dneh zaostrene, med ljudmi pred božično-novoletnimi prazniki, ki bi morali predstavljati družino in mir, vladata strah in nemir. Nihče ne ve, kje in kdaj bodo islamski skrajneži znova udarili, vsi pa se dobro zavedajo, da bodo kmalu znova poskušali. To so nove razmere v Nemčiji, na katere se bo očitno treba privaditi, saj je lani brez nadzora Angela Merkel v svojo državo spustila več kot milijon ekonomskih migrantov.

Nemška zunanja diplomacija doslej uspešno krmarila v nevarnih vodah na Bližnjem vzhodu
Die Zeit piše, da so imeli Nemci pravzaprav srečo, da se ni kakšen podoben teroristični napad zgodil že prej. Drži tudi, da je bila nemška zunanja diplomacija previdna in premetena, svojih vojaških čet ni pošiljala v Irak, v Afganistanu pa samo na območja, kjer ni bilo spopadov. Na Bližnjem vhodu imajo Nemci svoja izvidniška letala, ki pa ne uničujejo tarč, jih samo opazujejo. To seveda ni bilo vedno pogodu zaveznikom, a so zaradi nevmešavanja džihadisti Nemčijo pustili pri miru.

Foto: EPA.

Foto: EPA.

Toda berlinski napad je Nemčijo šokiral in jo postavil v središče vojne proti terorju. Zgroženemu ljudstvu je Merklova obljubila, da bodo storilci najstrožje kaznovani po nemških zakonih, a zanjo je verjetno že prepozno. Nemška obveščevalna služba je v navezi s francoskimi in z britanskimi v zadnjem letu in pol uspela preprečiti na desetine načrtovanih napadov, v prihodnje jih bo še več. Vseh se ne bo dalo preprečiti. Volitve, ki bodo prihodnje leto, bodo bržkone končale vladavino kanclerke, ki traja neprekinjeno od novembra leta 2005.

Nemški mediji pišejo, da bo zdaj država prisiljena večji odstotek proračuna nameniti za varnost in oboroževanje. To je v nasprotju z nemško politiko od konca 2. svetovne vojne – s sprejetim pacifizmom, a druge možnosti ni. Kot je napovedal že novo izvoljeni ameriški predsednik Donald Trump, bodo v združenju NATO izvedene korenite spremembe, saj je zavezništvo postalo neučinkovito. V ZDA so nezadovoljni tudi, ker Putinova ekspanzivna politika pritiska na Natove vzhodne meje, evropski zavezniki pa niso bili sposobni storiti ničesar.

Največja priljubljenost desnice po 2. svetovni vojni
Nemški mediji trdijo, da bo Angela Merkel z gotovostjo izgubila zaupanje svojih volivcev, če se izkaže, da je bil berlinski napadalec dejansko migrant, ki je v Nemčijo prišel lani v času migrantskega vala. Javno mnenje v Nemčiji še nikoli od 2. svetovne vojne ni bilo tako naklonjeno desnici, kot ravno zdaj, saj si ljudje želijo zmage stranke, ki se bo odločno zavzela za antimigrantsko politiko. Die Zeit piše, da je poskušala Merklova s svojim povabilom ravnati moralno, ker je Nemčija še vedno obremenjena zaradi svoje temačne preteklosti, a jo bo očitno ravno akt zgodovinske sprave dokončno pokopal.

Nemci se zavedajo, da se je njihova država zdaj dokončno pridružila skupini držav, ki jih je terorizem doslej najbolj prizadel – ZDA, Angliji in Franciji. Protestniki so se v torek in sredo zbrali pred pisarno nemške kanclerke in s transparenti zahtevali njen odstop. Trdijo, da ima Merklova svoje roke umazane s krvjo lastnega ljudstva. Prebrati je bilo mogoče tudi zapise, kot so “Zaščitite meje“, “Dovolj je” in “Kako dolgo še?”

Levičarski aktivisti še vedno ne odnehajo, shodi v podporo kanclerki
Vseh Nemcev pa berlinski napadi vendarle še niso predramili, saj se je v podporo kanclerki in promigrantski politiki zbralo nekaj deset levičarskih aktivistov, ki so prepevali Jacksonovo uspešnico iz leta 1985 “We are the World” (Mi smo svet), in ti so pozivali k enakosti vseh ljudi. Verjetno bo tudi njim odklenkalo, ko bo enkrat potrjeno, da je bil napadalec migrant.

Trenutno pa se lov na 24-letnega osumljenca iz Tunizije z imenom Anis Amri nadaljuje. Berlinska policija je pod voznikovim sedežem morilskega tovornjaka našla potni list z njegovim imenom, šlo naj bi za prosilca za azil. Vsakomur, ki bi karkoli vedel o njem, policija ponuja 100 tisoč evrov nagrade.

Luka Svetina