V Nemčiji za migrante izumili multikulturno straniščno školjko

Foto: epa

Nemška stranišča so bila za migrante očitno preveč zakomplicirana, saj so svojo potrebo velikokrat opravljali v drugih delih hiše, sredi nastanitvenih centrov, v bazenih ali pa kar zunaj na prostem. Zato so se Nemci odločili narediti nova multikulturna stranišča, zraven pa so nazorno narisali tudi navodila za njihovo uporabo. 

Ker so nemška stranišča delala težave marsikateremu migrantu in je zaradi tega prišlo do mnogih incidentov, so se Nemci odločili, da bodo ustvarili mobilna multikulturna stranišča. Vsak dan pride v Nemčijo več tisoč migrantov, ki jih ob prihodu pričaka pravi kulturni šok, saj se v večini primerov prvič za daljše obdobje srečajo z zahodno civilizacijo. In v ta šok spadajo tudi stranišča.

Poleg stranišča še navodila za uporabo
Na svoji poti do Nemčije se večina migrantov srečuje le s prenosnimi stranišči, zato je pogled na običajno stranišče zanje očitno nekaj novega. Večina podobnih stranišč v svojih domovinah ni poznala in navadno so jim ob prihodu morali razložiti, kako stranišča delujejo. Sedaj pa so našli rešitev za te zagate – izumili so multikulturna stranišča. Zraven so izdali tudi nazoren grafični prikaz, kako se jih uporablja, poroča Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Potrebo so opravljalo povsod, niso vedeli, kako uporabljati tuš
Mnogi migranti, predvsem tisti iz revnejših okolij, običajnih stranišč sploh niso znali uporabljati. V večini primerov so na školjki kar stali ali pa so svojo potrebo opravljali okoli školjke, v mnogih primerih pa tudi v drugih prostorih hiše. Prav tako niso vedeli, kako uporabljati toaletni papir ter tuš.

Kulturne razlike opravljanja potrebe
Problem uporabe stranišč pa je bil v nekaterih deželah za migrante tako hud, da so morale oblasti zanje izdati posebna navodila. Župan mesta Hadrheim im Odenwald je migrantom sporočil, da v Nemčiji ”svoje naravne potrebe opravljamo samo na straniščih, ne v parkih ali vrtovih. Niti ne za grmovji.” Pri tem je doživel veliko kritik. A problem vseeno ostaja. Kulturne razlike so velike in muslimani imajo tudi pri opravljanju potrebe posebne navade. Tako na primer njihov hrbet ne sme biti obrnjen proti Meki, stranišča za moške in ženske pa morajo biti strogo ločena.

M. G.