fbpx

Nemci kopirajo sistem, ki smo ga Sloveniji vzpostavili že na začetku: cepljenje bodo opravljali tudi splošni zdravniki

Foto: EPA

Po fiasku z dosedanjo organizacijo cepljenja, v Nemčiji prehajajo na sistem, kot smo ga vzpostavili v Sloveniji že na samem začetku. Nemški strokovnjaki so namreč končno predlagali naslednjo rešitev: tudi splošni zdravniki bi morali v ordinacijah cepiti svoje paciente. Zdravniške skupine pravijo, da bi lahko v približno 50 tisočih ordinacijah splošne medicine cepili 20 ljudi na dan, kar bi na nacionalni ravni naneslo 1 milijon cepilnih odmerkov dnevno. Nemška vlada trenutno pripravlja načrte za vključitev splošnih zdravnikov, poroča Financial Times.

Nemčija pri cepljenju močno zaostaja za Združenim kraljestvom in ZDA, njihova strategija cepljenja pa je deležna precejšnje kritike. Nemčija sicer slovi po svojem tehnološkem napredku, inženirskem know-howu in kompetencah – tudi zato neučinkovita strategija cepljenja za njih postaja prava nacionalna sramota. Do sedaj so cepili z zgolj 6,2 milijoni odmerkov cepiva, medtem ko se v Združenem kraljestvu ponašajo z 21 milijoni opravljenih cepljenj. “Še v Maroku cepijo hitreje kot v Nemčiji,” je komentiral poslanec Marco Buschmann, Bild Zeitung pa je nacionalno razpoloženje povzel prejšnji teden z naslovom na prvi strani “Dragi Britanci, zavidamo vam”. Velika Britanija naj bi prišla iz lockdowna 21. junija, za kar pa v Nemčiji nimajo upanja.

Vse to dogajanje v Nemčiji je močno v nasprotju s prvim valom pandemije, ko so šli že zelo zgodaj  v zaustavljanje javnega življenja, postavilo se je zgleden sistem za sledenje stikom in virus so tudi hitro zaustavili, tako da se je prvi val končal z enim najnižjih stopenj okužb v Evropi. Toda drugi val pozimi je Nemčijo prizadel veliko močneje z bolj nalezljivo britansko mutacijo. Zaustavitev javnega življenja, ki je bila razglašena decembra lani, še vedno traja, primanjkovanje cepiva pa ne zbuja upanja, da bi se kaj kmalu lahko vrnili v normalno življenje. Široko javno razočaranje je sprva našlo izhod v kritiki EU in njene neustrezne strategije nabave cepiv. Ampak z milijoni odmerkov cepiva BioNTech / Pfizer, Moderna in Oxford / AstraZeneca, ki zdaj prihajajo v Nemčijo, se je kritika preusmerila na nemško oblast, ki naj ji ne bi uspelo organizirati učinkovite strategije cepljenja. Precej težav pa imajo tudi s cepivom AstraZeneca, ki ga javnost po večini odklanja, poleg tega pa imajo še zakompliciran sistem spletne prijave na cepljenje, ki marsikoga odvrne. Sistem prijavljanja ima tudi druge pomanjkljivosti, niti ne omogoča, da bi se posamezniki postavili v čakalno vrsto za drugi odmerek. Poročajo, da je sistem povsem amaterski in preveč rigorozen.

Foto: EPA

Občutek sramu narašča. “Ta kaos s celotno strategijo cepljenja  je popolnoma nevreden visokotehnološke države, kot je Nemčija,” je dejal Achim Berg, vodja podjetja Bitkom, skupine za digitalno lobiranje. Zgražanja pa so bila še močnejša, ko so v eni od nemških dežel poslali vabila na cepljenje že pokojnim ljudem. Nekateri poslanci so že pozvali k urgentnemu posvetu, da bi prestrukturirali vsaj sistem naročanja. “Nedopustno je, kar se je dogajalo zadnjih nekaj tednov, ko so najstarejši ljudje čakali po ure v spletnih čakalnicah,” je dejal član parlamentarne skupine Ralph Brinkhau in dodal, da to kaže na pomanjkanje spoštovanja do starejših ljudi.

Zamujena priložnost za digitalizacijo celotnega zdravstvenega sistema

Christine Aschenberg-Dugnus, strokovnjakinja za zdravstveno politiko je dejala, da bi Nemčija morala že lansko poletje pripravljati in ugotavljati, kako najbolje distribuirati odmerke cepiva med 82 milijonov prebivalcev. “Zamudili  smo svojo priložnost za digitalizacijo celotnega zdravstvenega sistema,” je dejala. Izpostavila je Izrael, katerega akcijo imunizacije so vodile organizacije za ohranjanje zdravja (HMO) in ne država. “HMO komunicira z vsemi člani prek aplikacije in vsi natančno vejo, kdaj je kdo na vrsti za cepljenje,” je dejala. Nemška vlada trenutno pripravlja načrte za vključitev splošnih zdravnikov, a mnogi pravijo da je bila ogromna napaka, da predlagana praksa cepljenja – torej da cepijo tudi splošni zdravniki –  ni bila vključena v cepilno kampanjo že od začetka.

Sara Bertoncelj