fbpx

Nemci nameravajo z novim “Maršalovim planom” Balkan spremeniti v tehnološko razvito regijo

Foto: epa

Nemčija je v zameno za dolgo čakanje držav Zahodnega Balkana za včlanitev v Evropsko unijo pripravila načrt za dvig ekonomskega standarda v regiji, ki ga bo predala v Evropski parlament. Ta del regije ima tudi pomemben varnostni pomen.

Nemčija naj bi pripravila poseben program za Zahodni Balkan, ki naj bi bil nekakšno nadomestilo za dolgo čakanje držav na članstvo Evropske unije. Po navajanjih diplomatskih virov je Berlin sprejel mini Maršalov plan, ki naj bi v prihodnjih letih povzdignil ekonomijo regije. Omenjeni predlog bodo poslali Evropskemu svet v Bruselj, da ga odobri in vzpostavi poseben fond za balkanske države.

Ta del Evrope ima za Nemčijo pomemben varnostni pomen
Višina zneska projekta še ni znana, treba pa bi bilo organizirati vidnejše donatorske akcije. Cilj je, da Zahodni Balkan v nekaj letih postane privlačen ekonomski prostor. Sredstva bi šla, med drugim, tudi za ustanovitev novih podjetij. Kot pa piše News, bodo ta šla v veliki meri tudi za izgradnjo boljše cestne infrastrukture, predvsem avtocestne povezave med Srbijo ter Bosno in Hercegovino ter Beograda s Tirano, prek Prištine. Zahodna Evropa bi s pomočjo tega pridobila več usposobljenih delavcev in tehnološko razvito regijo, s tem pa bi dvignila standard bližje evropskim partnericam. Na takšen način se skušajo izogniti morebitnim krizam, ki bi se lahko začele širiti v prihodnosti.

Močan razlog za aktivacijo “Berlin plusa” pa je zmanjšanje napetosti v regiji. Glede na vsebino tega ima Zahodni Balkan za Nemčijo namreč pomemben varnostni pomen. O izvedbi konkretnejših dejanj pa bodo v sredini tega meseca govorili tudi na letnem zasedanju vrha Zahodnega Balkana v Trstu, navaja Blic.

Z. V.