Nemci razbili teroristično mrežo Islamske države

Fotografija je simbolična. (Foto: AFP)

Skupino Tadžikistancev so osumili načrtovanja terorističnega napada v Nemčiji. Namero jim je preprečila do zob oborožena elitna policija GSG-9. Protiteroristična akcija BKA-Soko “Buran” je udarec nevarni islamistični skupini. 

Uradniki državne varnosti zveznega urada kriminalistične policije so bili na poti s skupno sedmimi nalogi za aretacijo zveznega generalnega državnega tožilca. Teroristične osumljence so prijeli v Düsseldorfu, Gladbecku, Gelsenkirchnu, Warendorfu (v azilnem centru), okrožjih Rhein-Sieg in Ennepe-Ruhr.

Stari so od 20 do 45 let in so morda že posedovali orožje, s katerim bi storili teroristično dejanje. Sodniku za prekrške v Karlsruheju jih bodo predstavili v četrtek in petek.

Preiskave tudi na Nizozemskem
Državni varnostniki niso iskali le v Severnem Porenju-Vestfaliji, ampak tudi v Spodnji Saški in na sosednjem Nizozemskem! Tam so aretirali par. Nizozemske oblasti so v četrtek aretirale osumljenca, povezana s skupino, poročajo tamkajšnji mediji – moškega iz Tadžikistana in njegovo kirgiško ženo, ki sta od leta 2022 prebivala na Nizozemskem. Organizacijska shema teroristične organizacije je izredno prepletena. Zvezni državni tožilec že mesece preiskuje tadžikistansko skupino zaradi ustanovitve in članstva v teroristični organizaciji ter podpore tuji teroristični organizaciji.

Tiskovna predstavnica je za BILD povedala: “To so večinoma Tadžikistanci ter turkmenski in kirgiški osumljenci. V Nemčijo so vstopili na začetku vojne v Ukrajini spomladi 2022 in najpozneje do junija 2022 tu ustanovili teroristično organizacijo.”

Zbirali denar za ISIS
Razen kirgizistanskega državljana so v Nemčiji prijeti osumljenci od aprila 2022 zbirali denar za Islamsko državo in ga večkrat nakazovali skupini v tujino. Moškega sumijo, da je pripadnik Islamske države in da je prejel ukaz za načrtovanje napada, čeprav načrti še niso bili konkretni, so v ločeni izjavi zapisali nizozemski tožilci. “Čeprav načrti še niso bili konkretni, so bili dovolj resni, da je posredovalo nizozemsko javno tožilstvo,” so dejali.

Tadžikistanci so v preteklosti v Nemčiji že novačili za ISIS
Tadžikistanec se je v Nemčiji že leta 2020 soočal z obtožbami terorizma, povezanega z ISIS. Nemški tožilci so Ravsana B. (imena zaradi zakona o varovanju podatkov zakonov niso objavili) obtožili, da je ustanovil celico Islamske države za izvajanje napadov in zbiranje denarja za džihadistično skupino. 30-letnik, ki je v priporu od marca 2019, je obtožen, da je najpozneje januarja 2019 v Nemčiji z drugimi državljani Tadžikistana ustanovil celico Islamske države.

Za ta cilj naj bi sklenili pogodbo v vrednosti 40.000 dolarjev za umor albanskega poslovneža in konec februarja 2019 odpotovali v državo. Tam so od stikov nabavili orožje in več dni opazovali tarčo, a so se na koncu pojavili pomisleki, ali so se osredotočili na pravega človeka, zato so se vrnili v Nemčijo, ne da bi ga ubili, so povedali tožilci.

Andrej Žitnik