Nižja socialna pomoč za tujce iz EU. Kaj pa za druge?

Andrea Nahles, nemška ministrica za delo. Foto: epa

Nemčija bi morala za tujce, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije, omejiti pravice do socialne pomoči – vsaj tako meni nemška ministrica za delo Andrea Nahles. Govora o zmanjšanju socialne pomoči tudi za migrante iz držav zunaj EU, zaenkrat ni.

Nahlesova se je na ta način odzvala na odločitev zveznega sodišča z začetka decembra glede socialnih transferjev za prišleke iz držav članic EU. Odločitev sodišča predvideva, da so do socialne pomoči upravičeni prebivalci EU po šestih mesecih neprekinjenega bivanja v državi, po navajanju nemškega časnika Rheinische Post poroča STA.

V Nemčiji je imel upravičenec do socialne pomoči, ki živi sam, doslej pravico do 399 evrov mesečno, po novem letu pa bo ta znesek 404 evrov, še navaja časnik. Medtem je v Nemčiji državna pomoč, namenjena prosilcu za azil, 374 evrov mesečno.

Po navedbah časnika gre za odziv na primer, ko je ženska iz Bosne in Hercegovine s švedskim državljanstvom s svojimi tremi otroki izgubila pravico do socialne pomoči. Berlinski zaposlitveni center ji je ukinil nadomestilo za brezposelnost, ker ženska in njena hči kot tujki, ki iščeta zaposlitev, nista upravičeni do nadomestil. Izplačila pomoči so ukinili tudi za preostala dva otroka. Glede na odločitev socialnega sodišča so za posamezne primere odgovorne občine, ki tudi nosijo stroške socialne pomoči.

A. D., STA