Nemčija bo začela vračati prosilce za azil v vstopno državo – tokrat je to Grčija, kaj pa bo s Slovenijo?

Foto: STA

V Nemčiji bodo od marca letos pričeli vračati prosilce za azil v Grčijo. Ukrep bodo izvajali za nove prosilce za azil. V skladu z dublinsko uredbo morajo migranti za azil zaprositi v tisti članici EU, v kateri so prvič stopili na ozemlje EU. Najpogosteje sta to Grčija in Italija. Leta 2011 so v Grčiji začasno ustavili izvajanje uredbe.

Od leta 2015 je skozi Grčijo in Italijo na ozemlje EU vstopilo več kot milijon migrantov, ki so na begu pred vojnami in revščino na Bližnjem vzhodu in v Afriki. “Nemčija je v skladu s priporočilom Evropske komisije prepričana, da bodo takšni transferji mogoči od 15. marca,” je povedal tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva Tobias Plate. Bruselj je 8. decembra lani priporočil, da začnejo članice EU z marcem vračati prosilce za azil v Grčijo. V Atenah so odločitev komisije kritizirali. Tamkajšnji minister za migracije Janis Muzalas, je dejal, da trenutni pravni okvir ne ustreza “zgodovinskim migracijskim tokovom in bremenu članic, v katere migranti prvič stopijo v EU.” Zaskrbljenost je izrazilo tudi nemško združenje za pomoč beguncem Pro Asyl. Kot pravijo,  bo vračanje beguncev dodatno obremenilo azilni sistem v Grčiji, ki še vedno okreva po globoki finančni in gospodarski krizi.

Nemčija je jeseni 2015 odprla vrata sirskim beguncem in zanje odpravila veljavnost dublinske uredbe in takoj  prejela 890.000 prošenj za azil. Ta odločitev nemške kanclerke Angele Merkel je naletela na veliko kritik, da si njena vlada tudi zaradi letošnjih parlamentarnih volitev prizadeva zmanjšati število azilantov. Lani je Nemčija  sprejela 280.000 prosilcev za azil, kar je  posledica zaprtja t. i. balkanske migrantske poti in krhkega dogovora med EU in Turčijo o upravljanju migracijskih tokov.

B. J., STA

 • Olga

  Nemčija NEZAKONITE MIGRANTE vrača v Grčijo, komunisti v Sloveniji jim dajejo pa stanovanja!!! IZDAJALCI!

  • samsara

   Popolnoma opremljena z novo opremo, kakršno si mora nekdo, ki je ‘samo Slovenec’ v Sloveniji, kupiti z lastnim denarjem, katerega mu praviloma tudi nihče ne pokloni, niti slučajno pa ne država. Pa tudi stanovanja mu država ne da v uporabo zastonj in ne plača kabelskega operaterja za min. 81cm novo TV, ki jo da v uporabo nekomu, ki še Slovenija ne zna izgovoriti.
   Gnus!

   • Novakec1

    Dobiček od gospodarske rasti je že varno spravljen v buđetu, sloovce se pa pod nosom obrište.

  • Adolf Hitler

   slovensk narod naj jih pa vun fukne

   • Steiermark

    s temi najbolj etičnimi “politiki”, podaljšano roko oz. orodje v rokah jugosrbske mafije v murglah, vred!

  • Steiermark

   prekleti izdajalci

 • Mirkoca

  Dogovor me EU in Turčijo je toliko krhek, kolikor je bilo nakazanih evrov.

 • Peter

  Kar k nam naj jih pošljejo. Še posebej tiste, ki so že obsojeni kakšnih kaznivih dejanj.
  Naši NGOji jih bodo z veseljem sprejeli in futrali, aleluja, no.
  Vilkomen refjuđis…

 • garfi

  kar je folk hotel to bomo dobili
  mogoče bo šele kakšno nasilje zdramilo sloovce

  • bojan

   mene zanima ko se bo kaj zgodilo kdo bo odgovarju

   • garfi

    največ mi
    rekli bodo, da smo vsi krivi
    potrebna bo desnosredinska Slovenska Vlada za kaj več

 • Adolf Hitler

  slovendija jih bo pa uporabla za stara drva!

 • cosmosjasnovidec

  Fogglof Tunnek
  Pozdravil bom jaz tebe gnida smrdljiva levaška lažnjiva.
  Danes sem imel službeno pot v Središče ob Dravi in sem se na hitro ustavil v Halozah ter na dveh koncih (ne bom omenjal katerih) spraševal glede tebe gnida zahojena.
  Foglovega Tuneka tam sploh nihče ne pozna cepec prismuknjeni,ker si si ta priimek izmislil in kot se spomnim si se lagal že enkrat nekomu celo na tvoji kokodakarski 24.kurji kjer si celo dal naslov in hišno številko.
  Ni pomembno jaz sem tako ali tako vedel,da je tole tvoj nick sem pa dobil kar nekaj informacij in,ker te danes nisem več imel časa iti poiskat te bom drugo krat.
  Po nekaj pogovora in debate z nekaj domačini sem dobil informacijo kdo naj bi bil ti,ker so vsi povedali,da je v celotnih Halozah samo eden tako prismuknjen oziroma psihično bolan zdrahar kateri ustreza tebi.
  Baje si že kar precej v letih ampak delaš vsepovsod kamor prideš same zdrahe a te več ne jemlje nihče resno,ker ve,da si prismojen drugače bi kot pravijo “fasal kot hudič” a se samo norčujejo in smejijo iz tebe.
  Edino kar drži je glede sosedove koze “JULIKE” pri kateri so te dobili,da si jo natepaval z obutimi gumijastimi škornji v katere si ji porinil zadnje njene noge,da ti ni mogla pobegniti.
  Takrat si tudi dobil po betici,da si bil nekaj dni v bolnišnici na Ptuju.
  Kot sem ti rekel se z mano ni za zajebavati kreten ciganski levaški bi pa še lahko napisal veliko kar sem izvedel ampak zaenkrat ne bom,da ne boš pričel sumiti kdo vse mi je povedal..

 • Dragan Krstič

  Dokler bodo Slovenci, sploh pa Slovenke brali literaturo za intelektualce kot so Suzy, Lady, Jana, Nedeljski dnevnik itd. bomo imeli leve vlade. Ko bo narod jedel travo, potem bo tudi uvidel kdo je krivec za bedo. Dokler bo mogoče jih bodo mediji futrali da je vsega kriv JJ.

 • jan

  Slovenija v nobenem primeru ne more biti vstopna država, saj so vsi migranti prišli v Slovenijo preko Grčije. Če bi se Nemčija spomnila česa takega, je edini odgovor takojšen slexit.