fbpx

Nemčija bo začela vračati prosilce za azil v vstopno državo – tokrat je to Grčija, kaj pa bo s Slovenijo?

Foto: STA

V Nemčiji bodo od marca letos pričeli vračati prosilce za azil v Grčijo. Ukrep bodo izvajali za nove prosilce za azil. V skladu z dublinsko uredbo morajo migranti za azil zaprositi v tisti članici EU, v kateri so prvič stopili na ozemlje EU. Najpogosteje sta to Grčija in Italija. Leta 2011 so v Grčiji začasno ustavili izvajanje uredbe.

Od leta 2015 je skozi Grčijo in Italijo na ozemlje EU vstopilo več kot milijon migrantov, ki so na begu pred vojnami in revščino na Bližnjem vzhodu in v Afriki. “Nemčija je v skladu s priporočilom Evropske komisije prepričana, da bodo takšni transferji mogoči od 15. marca,” je povedal tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva Tobias Plate.  Bruselj je 8. decembra lani priporočil, da začnejo članice EU z marcem vračati prosilce za azil v Grčijo. V Atenah so odločitev komisije kritizirali. Tamkajšnji minister za migracije Janis Muzalas,  je dejal, da trenutni pravni okvir ne ustreza “zgodovinskim migracijskim tokovom in bremenu članic, v katere migranti prvič stopijo v EU.” Zaskrbljenost je izrazilo tudi nemško združenje za pomoč beguncem Pro Asyl. Kot pravijo,  bo vračanje beguncev dodatno obremenilo azilni sistem v Grčiji, ki še vedno okreva po globoki finančni in gospodarski krizi.

Nemčija je jeseni 2015 odprla vrata sirskim beguncem in zanje odpravila veljavnost dublinske uredbe in takoj  prejela 890.000 prošenj za azil. Ta odločitev nemške kanclerke Angele Merkel je naletela na veliko kritik, da si njena vlada tudi zaradi letošnjih parlamentarnih volitev prizadeva zmanjšati število azilantov. Lani je Nemčija  sprejela 280.000 prosilcev za azil, kar je  posledica zaprtja t. i. balkanske migrantske poti in krhkega dogovora med EU in Turčijo o upravljanju migracijskih tokov.

B. J., STA