Nemčija: Burke odslej prepovedane v sodstvu, vojski in drugih javnih službah

Foto: epa

Nemški parlament je v četrtek iz varnostnih razlogov potrdil delno prepoved nošenja burk javnim uslužbenkam, sodnicam in vojakinjam v službi. S tem ukrepom bi preprečili morebitne teroristične napade. 

“Država ima dolžnost, da se predstavlja ideološko in versko nevtralno,” piše v uvodu zakona, ki je v četrtek prestal glasovanje v spodnjem domu Bundestaga. Nemški notranji minister Thomas de Maziere je ob sprejemanju dejal, da “socialna integracija muslimanov zahteva jasno sprejemanje naših vrednot in tudi meje naše tolerance”.

Zakon sicer določa nekaj izjem, in sicer pri zdravstvenih delavcih zaradi strahu pred okužbami in pri policistih zaradi skrivanja identitete. Prav tako mora vsakdo pokazati obraz pri identifikaciji z osebnimi dokumenti. Novi varnostni ukrepi predvidevajo tudi uporabo elektronskih zapestnic v primerih spremljanja islamskih radikalcev. Novi ukrepi bodo tudi na področju izmenjave potnikov na letališčih.

Foto: STA

Nemčija je od leta 2015 sprejela več kot milijon nezakonitih migrantov iz večinoma muslimanskih držav. Reforma varnostne zakonodaje je posledica decembrskega terorističnega napada v Berlinu, ko je 24-letni unizijec Anis Amri s tovornjakom zapeljal v množico ljudi na božičnem sejmu in ubil 12 ljudi, 48 pa jih ranil. Štiri dni kasneje so ga ubili italijanski policisti v Milanu. Predstavnik kriminalistične policije v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija Dieter Schürmann je razkril, da je berlinski napadalec Anis Amri uporabljal 14 različnih identitet.

C. Š.