fbpx

Nemčija državam, ki ne bodo sprejele zavrnjenih migrantov, napoveduje ukinitev razvojne pomoči

Postopek prosilcev za azil v informacijskem centru (foto: STA).

V Nemčiji je na tisoče oseb, večinoma iz Severne Afrike, ki so jim bile zavrnjene prošnje za azil, a jih ne morejo vrniti v njihove domovine, ker nimajo dokumentov. Nemčija je  zagrozila državam, ki ne želijo sprejemati zavrnjenih prosilcev za azil.

Nemški podkancler Sigmar Gabriel je dejal, da tisti, ki ne sodelujejo, ne morejo računati na pomoč. S tem je potrdil, da je Nemčija zagrozila  državam, ki ne želijo sprejemati svojih državljanov, ki so jim bile v Nemčiji zavrnjene prošnje za azil, da jim ne bo več nudila razvojne pomoči. Predlog podpira notranji minister Thomas de Maiziere.

Opozorilo Nemčije, da ne bo več nudila pomoči, velja Tuniziji, od koder je bil napadalec, ki je decembra lani na božičnem sejmu v Berlinu s tovornjakom zapeljal v množico in ubil 12 ljudi. Anisu Amriju so nemške oblasti zavrnile prošnjo za azil, a je Tunizija nato naprej zanikala, da je njen državljan. Dokumente, ki bi omogočili vrnitev, so iz Tunisa poslali šele dva dni po napadu. V Nemčiji je na tisoče oseb, večinoma iz Severne Afrike, ki so jim bile zavrnjene prošnje za azil, a jih ne morejo vrniti v njihove domovine, ker nimajo dokumentov. Nemške oblasti preučujejo možnost, da bi sumljive osebe, ki  jih ne bodo mogli takoj vrniti, do izgona iz države pridržali.

B. J., STA