fbpx

Nemčija: Evropa bi lahko pomagala pri proizvodnji ruskega cepiva proti covidu-19

Rusko cepivo Sputnik V za Covid-19. (Foto: epa)

V sredo so številni mediji poročali o tem, da so na Madžarskem pričeli s cepljenjem z ruskim cepivom Sputnik V in to brez privolitve Evropske agencije za zdravila (EMA). Razmere se spreminjajo, saj madžarski pristop pridobiva na širši podpori.

Številni tuji mediji so poročali o prihodu prve količine ruskega cepiva Sputnik V, ob čemer so večinoma opozarjali na dejstvo, da je bila Madžarska prisiljena iskati alternativna cepiva zaradi počasnosti dobav EU, in da cepivo trenutno nima odobritve EMA. Ob tem je madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjártó zatrdil, da shema centralizirane nabave cepiv v Bruslju ni uspela, s čimer se ogroža evropska življenja in onemogoča  hiter zagon evropskega gospodarstva, poroča Remix

V zadnjem času pa je nemški zdravstveni minister Jens Spahn sporočil, da bi Evropa Rusiji lahko pomagala pri izdelavi cepiva, čeprav po njegovih navedbah še ni dobilo evropske zelene luči. Obenem je še dejal, da je vsako cepivo, ki se je izkazalo za učinkovito v boju proti pandemiji in za katerega je bilo ugotovljeno, da je varno, je dobrodošlo. Od regulatorja pa je odvisno, da preprosto ugotovi ali to v primeru cepiva Sputnik V drži. Moskovski uradniki so sicer že sporočili, da je bila vloga za odobritev s strani Evropske agencije za zdravila že sprejeta.

Rusko cepivo proti covidu-19 –  Sputnik V (Foto: epa)

V torek je medicinska revija The Lancet objavila članek, ki so ga napisali trije ruski raziskovalci in v katerem pojasnjujejo tretjo fazo kliničnih preskušanj svojega domačega cepiva. Po njihovih navedbah je učinkovitost cepiva po prvem odmerku in z ozirom na število potrjenih primerov covid-19 v 21 dneh, 91,6-odstotna. Pozitivni znaki po prvem odmerku cepiva so še posebej spodbudni v povezavi s strategijo varčevanja z odmerki. Cepivo Sputnik V je bilo namreč v zadnjem času kritizirano tako zaradi njegove hitre izdelave kot tudi pomanjkanja preglednosti pri postopku. Vendar pa poročilo s svojimi dokazi razblinja številne dvome, zato bi ga morali vključiti v proces cepljenja. 

Madžarska bo razvijala svoje lastno cepivo 

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban pa je za javnost januarja letos sporočil, da država potrebuje nov obrat za zagotovitev stabilne proizvodnje domačega cepiva ter izdelavo svojega lastnega cepiva proti covidu-19. Ob tem je madžarski premier zatrdil, da se neka “resna država” ne more zanašati na to, da bo cepiva in nekatere druge ključne medicinske pripomočke prejemala zgolj iz tujine. 

Domen Mezeg