Nemčija lani naturalizirala kar 24-krat več sirskih državljanov kot leta 2016

Foto: epa

Lani je nemško državljanstvo prejelo rekordno število sirskih državljanov, poroča RMX. Nemčija je po novih podatkih nemškega zveznega statističnega urada v zadnjem letu obdelala več naturalizacij kot v zadnjih dveh desetletjih. Poročilo nemškega zveznega statističnega urada kaže, da je bilo lani naturaliziranih več kot 48 tisoč sirskih državljanov, kar je 24-krat več kot leta 2016.

Podatki o ekstremno visokih številkah je statistični urad objavil le nekaj dni zatem, ko je nemški kancler Olaf Scholz objavil osnutek zakonodaje, ki naj bi olajšala državljanstvo tujim državljanom, ki živijo v državi, medtem ko nemška zvezna vlada poskuša povečati priseljevanje v državo, da bi zapolnila pomanjkanje delovne sile.  Zahteva po osemletnem bivanju bo zmanjšana na samo pet ali tri leta, omilile pa se bodo tudi nekatere jezikovne zahteve za državljanstvo.

Podatki, ki jih je objavil nemški zvezni statistični urad (Destatis), kažejo, da je bilo lani po vsej Nemčiji naturaliziranih 48.320 sirskih državljanov, kar je več kot dvakrat več od 19.095 naturalizacij Sircev, zabeleženih leta 2021 – številka, ki je že trikrat višja kot katero koli drugo leto. Številka je 24-krat višja od 2263 državljanov Sirije, ki so na vrhuncu migrantske krize leta 2016 prejeli državljanstvo. Sirci so lani predstavljali 29 odstotkov vseh naturalizacij, zabeleženih v Nemčiji, saj je država podelila državljanstvo 168.545 tujim državljanom.

Destatis je v svojih podatkih navedel, da so bili naturalizirani sirski državljani v povprečju stari 24,8 let, dve tretjini od njih pa je moških. Preden so prešli v postopek pridobivanja državljanstva, so v Nemčiji ostali v povprečju 6,4 let. Destatis je v svojem poročilu pojasnil, da je veliko število naturalizacij s strani Sircev povezano s priseljevanjem tistih, ki so iskali zaščito v letih 2014 do 2016 in ki zdaj vedno bolj izpolnjujejo zahteve za naturalizacijo.

Foto: Destatis

Druga največja naturalizirana skupina so turški državljani. Lani je bilo namreč državljanstvo podeljeno 14.235 posameznikov, sledilo jim je 6.810 oziroma 5.565 državljanov Iraka in Ukrajine. Naturalizirane Ukrajinke so bile pretežno ženske (69 odstotkov) in povprečno stare 36,1 let.

Večina tujih državljanov mora zakonito živeti v Nemčiji najmanj osem let, da so upravičeni do naturalizacije, vendar se lahko posameznik predčasno prijavi prek posebnih integracijskih storitev. Za to mora prosilec izkazati dobro jezikovno znanje, poklicne dosežke in državljansko zavzetost, navaja Destatis. “S 23.100 predčasnimi naturalizacijami zaradi posebnih integracijskih dosežkov se je število leta 2022 glede na prejšnje leto (12.400) skoraj podvojilo in doseglo nov vrh. Od tega je kar 13.900 Sircev (60 odstotkov),” je sporočil statistični urad.

Tanja Brkić