fbpx

Nemčija: Na podlagi vtisa izpustili domnevnega islamista, ki je delal za državno vohunsko agencijo

Foto: iStock

Sodišče v nemškem Dusseldorfu je javnosti sporočilo, da je izpustilo domnevnega islamista, ki je delal za državno vohunsko agencijo. Ta je bil lani aretiran zaradi zbiranja zaupnih podatkov in načrtovanja terorističnega napada. 

Nekdanji agent Zveznega urada za varstvo ustavne ureditve je bil po navedbah tiskovnega predstavnika sodišča izpuščen v sredo. Sodišče je namreč ovrglo nekatere obtožbe, kar je pripomoglo k izpustitvi 51-letnega osumljenca, še vedno pa se bo moral ta soočiti s pregonom zaradi razkritja občutljivih informacij. Moški bo tako obtožen samo na podlagi poskusa izdaje.

Moški, katerega ime javnosti ni bilo razkrito, je Nemec, rojen v Španiji, ki je bil pred osmimi meseci zadržan, potem ko je bilo razkrito, da je bil preko interneta v interakciji z islamskimi militanti. Infiltrator je pol leta delal za obveščevalno agencijo, ko je bilo nato razkrito, da je zbiral zaupne podatke, ki se nanašajo na operacije obveščevalne agencije, in je za Alaha načrtoval napad na sedež svojega delodajalca.

Foto: iStock

Med priporom zaupal, da se je skrivaj spreobrnil v islam
V priporu je nekdanji agent razkril, da se je na skrivaj spreobrnil v islam in se v omenjeni službi zaposlil zato, da bi svoje verske brate lahko opozoril glede preiskave. Odločitev sodišča, da osumljenca izpusti, je bila osnovana na podlagi vtisa, ki ga je ta ustvaril med zaslišanji, je navedel Deutsche Welle na podlagi izjav odvetnikov.

Foto: iStock

Po aretaciji je bila novembra 2016 razkrita druga temna stran dvojnega agenta. Preiskava na domačem naslovu je namreč razkrila, da je imel na domu gejevske pornografske filme, v katerih je osumljenec sodeloval kot igralec. 

Infiltrator je bil razkrit le mesec dni pred terorističnim napadom na božični sejem decembra lani, v katerem je umrlo 12 ljudi, 56 oseb pa je bilo ranjenih. Lani je bilo po navedbah medija Russia Today v nemški vojski razkritih kar 20 islamskih infiltratorjev, medtem ko jih je bilo 60 uvrščenih na seznam posameznikov z ekstremističnimi pogledi.

N. Ž.