Nemčija neizprosna do iraških kristjanov. Vrnila jih je na Češko, ta pa jih bo poslala nazaj v Irak

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Češka namerava v Irak vrniti skupino 25 iraških kristjanov, ki so se skušali preseliti v Nemčijo, je danes sporočil češki notranji minister Milan Hovanec.

Skupina 25 Iračanov se je v soboto vkrcala na avtobus, ki jih je odpeljal proti Nemčiji, a so ga nemški policisti ustavili praktično takoj po prehodu češko-nemške meje. Iračane so nato vrnili nazaj na Češko, je poročala češka tiskovna agencija ČTK.

Češka je sicer zavrnila, da bi v skladu z lanskim dogovorom notranjih ministrov EU prevzela določeno število beguncev iz najbolj obremenjenih članic Unije, se je pa decembra zavezala, da bo sprejela 153 Iračanov krščanske veroizpovedi, ki so pobegnili z območja pod nadzorom džihadistične skupine Islamska država, od katerih jih je na Češko doslej prispelo 89.

A omenjena skupina 25 Iračanov se je odločila, da srečo raje poskusi v Nemčiji. Kot je danes na Twitterju ocenil češki notranji minister Milan Hovanec, je to zloraba češkega gostoljubja, zato jih bodo vrnili v njihovo državo. Da se pripravijo za vrnitev domov, so jim dali na voljo teden dni.

STA, A. Ž.