fbpx

Nemčija podrla dnevni rekord v številu cepljenih proti covidu-19!

Foto: epa/STA

V sredo so v Nemčiji dosegli nov dnevni rekord v številu cepljenih proti covidu-19. Iz nemškega Inštituta Roberta Kocha (RKI) so namreč sporočili, da so cepili prek 1,49 milijona ljudi. Poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo že blizu 1,3 milijona državljanov, prvi odmerek cepiva pa 97.400 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dnevni rekord cepljenih, ki so ga v državi dosegli 9. junija, je znašal 1,43 milijona ljudi. Polno cepljenih v Nemčiji je 70 odstotkov, 27 odstotkov ljudi oziroma približno 23 milijonov je takšnih, ki so prejeli poživitveni odmerek.

Čeprav cepljenje proti covidu-19 napreduje, pa Nemčija po stopnji precepljenosti še vedno zaostaja za drugimi zahodnoevropskimi državami. Največ nasprotovanja proti cepljenju je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa mogoče zabeležiti  med vzhodnimi nemškimi deželami. V zadnjem času je mogoče opaziti upad števila okužb, a jih je vendarle veliko, če to primerjamo s števili okužb v prejšnjih valovih epidemije.

Nakupiti nameravajo dodatna cepiva
Po Nemčiji poteka intenzivno razporejanje cepiv z namenom, da se zasleduje cilj povečanja precepljenosti proti covidu-19. Minister za zdravje Karl Lauterbach je v sredo zvečer za televizijo ZDF povedal, da je v kontaktu z državami Vzhodne Evrope z namenom, da se odkupi odmerke cepiva proti covidu-19, ki jih države ne bodo porabile. Pravi, da si nove odmerke cepiva namerava pridobiti tudi pri samih proizvajalcih cepiv. Nemški parlament je namreč dodelil dodatna sredstva za nakup 92 milijonov odmerkov cepiv v vrednosti 2,2 milijarde evrov, je zatrdil minister po poročanju Bloomberga. 

Foto: EPA

S pomanjkanjem cepiva se v Nemčiji soočajo v času, ko zdravstvena stroka opozarja, da bi lahko kaj kmalu prišlo do poslabšanja situacije, po evropski celini se namreč vedno bolj širi nova različica virusa omikron. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni po poročanju STA opozarja, da bo ta različica v prvih dveh mesecih prihajajočega leta prevladujoča.

Za ministra Lauterbacha število smrtnih žrtev četrtega vala covida-19 v Nemčiji predstavlja ponižanje za državo, ki je delovala pod začasno vlado, ko se je val začel. “V prvih treh valovih smo imeli tu v Nemčiji stopnjo umrljivosti, ki je bila nižja kot v drugih državah, in bil sem zelo ponosen, da smo veliko stvari naredili prav,” je dejal Lauterbach po poročanju Fortune. “To je zdaj vse minilo. Dejansko je v nekaterih primerih višja od tistih držav, s katerimi smo se vedno primerjali, in to je grozno,” je še dodal.

Evropske države po številu mrtvih zaradi covida-19 (Foto: Worldometer)

Nina Žoher