fbpx

Nemčija poka po šivih: Vedno več nasilja v prenapolnjenih begunskih

Foto: STA

Med več sto prosilci za azil v azilnem domu v Berlinu je prišlo do pretepa. Prijeli so več ljudi. Gre za drugi incident v prenapolnjenih begunskih centrih v Nemčiji ta konec tedna.

Do prerivanja je v azilnem domu v Berlinu na bivšem letališču Tempelhof, ki so ga preoblikovali v začasno bivališče za 1200 beguncev, prišlo v vrsti za hrano.

V strahu in paniki zbežalo okoli 500 ljudi
Do pretepa je prišlo le nekaj ur po tem, ko so poročali o množičnem pretepu v begunskem centru v berlinskem predmestju Spandau, kjer so se begunci medsebojno spopadli z gasilnimi aparati, je sporočila policija.

Pri tem so zlomili okenska stekla, metali zofe in izpraznili gasilne aparate, več beguncev je bilo ranjenih. Zaradi pretepa je poslopje v strahu in paniki zapustilo okoli 500 ljudi.

Tudi iz drugih begunskih centrov so poročali o pretepih. V enem od njih na vzhodu Nemčije je bilo v pretepu med sirskimi begunci v delu poslopja, kjer so kopalnice, ranjenih pet ljudi.

Travmatizirani ljudje različnih kultur
O tovrstnih incidentih v begunskih centrih po Nemčiji so poročali že prej, saj napetosti med praviloma travmatiziranimi ljudmi iz različnih kultur, ki si delijo tesne prostore, hitro naraščajo.

Hkrati pa so incidenti glede na število beguncev, ki jih je doslej prišlo v Nemčijo, relativno redki. Letos jih pričakujejo okoli milijon, namestili pa so jih tudi v več sto stanovanj ter v vojašnice, športne dvorane in šotorska naselja.

Policijski sindikat je pozval, naj begunce razdelijo glede na državo izvora in versko pripadnost, da bi zmanjšali možnost konfliktov.

V Slovenijo je sicer od sredine oktobra vstopilo 274.621 migrantov, od tega v soboto 3139, danes do 6. ure pa 798. V sprejemnem centru v Dobovi je bilo zjutraj 804 migrantov, drugi sprejemni centri so bili prazni. V nastanitvenem centru Šentilj je bilo zjutraj 665 migrantov. Slovenijo je v soboto zapustilo 3153 migrantov, danes do 6. ure pa 405.

B. O., STA