fbpx

Nemčija spodbuja malo podjetništvo s prepolovitvijo prispevkov za zdravstveno zavarovanje – kaj pa Slovenija?!

Fotografija je simbolična (foto: iStock)

Velika desno-leva nemška koalicija je v novembru predstavila reformo sistema zdravstvenega zavarovanja, po kateri bodo od leta 2019 naprej, tako kot so nekdaj zaposleni in njihovi delodajalci, plačevali enak delež za zdravstveno zavarovanje. S sprejeto reformo se bo vsota za samozaposlene z 2.284 evrov na mesec za obvezno zdravstveno zavarovanje prepolovila na 1.142 evrov.

Ob tej spremembi pa je bila neopažena sprejeta sprememba za samozaposlene, ki so morali v preteklosti po pisanju portala Spiegel Online plačevati tako prispevke delodajalca kot prispevke zaposlenega.

S sprejeto reformo se bo vsota za samozaposlene z 2.284 evrov na mesec za obvezno zdravstveno zavarovanje prepolovila na 1.142 evrov. To naj bi pomagalo k spodbujanju mladih k vstopu v podjetniške vode in posledično doprineslo k nadaljnji rasti nemškega gospodarstva.

Previsoka cena obveznega zdravstvenega zavarovanja
V preteklosti si številni samozaposleni niso mogli privoščiti plačevanja prispevkov obveznega zdravstvenega zavarovanja ter so bili zaradi tega potisnjeni v zasebno zdravstveno zavarovanje, ki pa je s staranjem postajalo vedno bolj nedostopno. Tako je bilo leta 2012 zasebno zdravstveno zavarovanih kar 1,3 milijona ljudi. Zdaj naj bi se ta številka občutno zmanjšala.

A. B.