Nemčija vrača nošenje mask v zaprte prostore

Datum:

Nemški minister za zdravje Karl Lauterbach in minister za pravosodje Marco Buschmann sta uskladila načrt o novih regulacijah s področja koronavirusa, kar spada na področje zakona o varstvu pred okužbami. Načrt predvideva tudi nošenje higienskih mask v zaprtih prostorih. 

Novi predpisi bodo v veljavi od 1. oktobra letos do 7. aprila prihodnjega leta. V skladu z načrtom bodo higienske maske (tipa FFP2 ali njim primerljive) znova obvezujoče v javnih zaprtih prostorih. To pravilo pa ne bo veljalo za otroke, mlajše od šestih let. Med izjemami bodo tudi posamezniki, ki mask ne morejo nositi iz zdravstvenih razlogov, poroča Polska Agencja Prasowa.

V bolnišnicah in negovalnih ustanovah bo dodatna zahteva opravljen koronavirusni test. Zaščitne maske bodo med drugim ponovno obvezujoče tudi v šolah. V primeru poslabšanja epidemioloških razmer oktobra pa bodo maske obvezne tudi v barih in restavracijah. Pri nas pa se vladajoči in njihovi “strokovni” podaljški (npr. NIJZ) z nami še vedno gredo “slepe miši”.

NIJZ priporoča sicer povsem koristno prezračevanje prostorov. (Foto: Twitter)

Nekaj časa je vlada celo poskušala prikrivati epidemiološke podatke (na družbenih omrežjih), a je to škodljivo prakso k sreči že opustila. Če državnim funkcionarjem ni vseeno za zdravje in življenja ljudi, potem bo počasi treba ukrepati. Ali pa je bolj pomembno to, da se ugaja “svojim” NVO-jem in drugim (anarhističnim) podpornikom, ki ne prenesejo pravil, četudi so v skupno dobro?

Po toči je prepozno zvoniti
Zaenkrat se bolj svetuje. NIJZ denimo predlaga “prezračevanje prostorov”, kar je sicer povsem dobra stvar. Tudi premier Robert Golob je že postregel s kakšnim receptom iz “babičine lekarne”, kot je tisti s “soncem in slano vodo”. Toda, ali bo to res zaustavilo porast števila okužb, smrti in hospitalizacij? Vlada pozablja, da je boljša preventiva kot kurativa in da je po toči zvoniti prepozno.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...