Nemčija za leto 2020 napoveduje le še 1-odstotno gospodarsko rast

Volkswagnova tovarna (vir: twitter)

Nemška vlada je znižala napoved gospodarske rasti za leto 2020. Namesto 1,5-odstotne zdaj pričakuje enoodstotno rast. Ta bo sledila že prej močno okleščeni letošnji krepitvi gospodarske dejavnosti. Napoved te ostaja pri 0,5 odstotka. 

Rast največjega evropskega gospodarstva bo v tem in naslednjem letu tako precej nižja od 1,4-odstotne krepitve BDP v letu 2018 in 2,2-odstotnega povečanja gospodarske dejavnosti v letu 2017. Večina analitikov ocenjuje, da je v minulem tretjem letošnjem četrtletju država zdrsnila celo v – sicer šibko – tehnično recesijo. “Čeprav so napovedi trenutno poslabšane, ne grozi gospodarska kriza,” je v sporočilu za javnost pomirljivo zapisal nemški gospodarski minister Peter Altmaier.

Medtem ko je izvozni sektor v eni največjih svetovnih izvoznic blaga pod močnim pritiskom zaradi negotovosti v zunanjem okolju, ki jih povzročajo predvsem trgovinske napetosti in negotovost glede razpleta izstopanja Združenega kraljestva iz EU, pa so gibanja domače porabe še vedno pozitivna. Še naprej rastejo zaposlovanje in dohodki, gradbeni sektor ostaja v polnem razmahu, je pojasnil minister.

Altmaier sicer na podlagi mednarodnih napovedi ocenjuje, da bo trenutno ohlajanje rasti v svetovni trgovini kmalu doseglo vrhunec, zunanje povpraševanje pa naj bi se v prihodnjem letu že začelo spet krepiti in tako spet dalo več vetra v jadra izvoznikom. V Nemčiji medtem kljub upočasnjevanju dinamike zaposlovanja še naprej raste število zaposlenih. To naj bi se do konca leta 2020 povečalo na 45,4 milijona. Obenem rastejo tudi plače in prek nekaterih davčnih razbremenitev tudi razpoložljivi dohodek gospodinjstev. Vse to ima še naprej spodbuden učinek na domačo porabo, je dodal minister.

Peter Truden

 • RATATA

  Dajte no mir z gospodarsko rastjo!! Kdo jo pa nuca?? Samo tisti, ki je zadolžen pri judenkosherskih banksterskih rokovnjačih do globokega grla!! ostali nikakor ne potrebujemo gospodarske rasti! To je nateg vseh nategov!!

  • Čivko

   Posledice nizke gospodarske rasti so za večino državljanov precej občutne, slabe.

   • RATATA

    So, toda zaradi razlogov, ki sem jih navedel in so nepotrebni.

 • xtc

  He,he,he kakšna rast?
  Zakaj lažejo?
  Nemčija se seseda,država nima več denarja ilegalci ibn svojat so dobesedno izpraznili vseblagajne,nezaposlenost rase,ulice so podiobne Libanonu v vojni,AfD rase eksponentno,Merckelca pa z ECB državo nad vodo in firme drži z tiskom eura in umetnim držanjem nizkih mer,ki pa niso več vzdržne zaradi hiperoinflacijskih tveganj,ilegalci in Turki bodo Nemčijo spravili v vojno,k je že praktično tu.

  • Slovenka

   ???????????????

   • KAPIBARA

    Že 5-7 let ne več..

    • Slovenka

     Kaj je vzrok?

 • Unikatna

  Umetno, ni vzdržno…če Nemčija napoveduje 1%, bo SLO gospodarstvo še prej nazadovalo…Evropo so spravili v porazno stanje…

 • skorpijon93

  HAHAHA , v vaši Nemčiji naj bi po lanskih podatkih , ki jih je danes na 17. oktober svetovni dan boja proti revščini objavil eurostat pod pragom revščine živelo 16 % Nemcev, prag revščine za samsko osebo znaša 1.135 eur mesečno , za primerjavo, še leta 2005 je pod pragom revščine živelo 12.2 % nemcev, važno da azilantje in drugi priseljenci lagodno živijo, musliman ima veliko več pravic kot nemec, v takšne ekstreme so šli!!! ubogi nemci , bog vam pomagaj, nič vam ne pomaga da ste gospodarska velesila, da ima rekorden proračunski presežek, nič ne pomaga

  • KAPIBARA

   Ves ta presežek, že krepko kopni.. Ves blišč je umeten..

 • Waltter

  Osnovni problem Nemčije ni da ji pada gospodarska rast ampak padajo predvsem okostnjaki iz omar in te stvari je potrebno sanirati. Predvsem nemčijo tolčejo afere kot so: Mosanto (Bayer), Celotna avtomobilska industrija laganje pri izpuhih, Deutsche Bank kazni v ZDA, Deutsche Bahn – nenormalno so investirali v neprofitne projekte po celem svetu, sedaj jih pestijo miljardne izgube, Letalisce v Berlinu, jama brez dna kjer letijo notri miljarde, recimo eden izmed zelo zanimivih projektov je opera v Hamburgu iz 70 mio naraslo na 800 mio eur.Nenormalno zainvestiranje vseh večjih koncernov v informacijsko tehnologijo po agendi Industri 4.0. Pomanjkanje delovne sile v večjih mestih kjer so proizvodni obrati, predvsem zaradi idiotskega posega države v trg stanovanj, postala so predraga za proizvodne delavce v mestih lahko predvsem živi še elita (Mšnchen, Berlin, Hamburg…)
  Tepe jih idiotizem ne pa nižja gospodarska rast ( pljunek v morje ozr. jagoda na vrhu sadne kupe so še migranti, ne pa pozabit da je določenim nemcem prav tako poklic biti prejemnik socialne pomoči do smrti). Z načinom da se o problemu sestankuje in filozofira v skupinah in lep primer je to ko 4 lljudje razglabjajim in eden dela pa še tisti ni nemec.
  Od boga izbrano ljudstvo je pač ruknilo na svoj drek ki ga mora sanirat in vse kar proizvedejo se sedaj vrne v sanacijo zaradi tega ni gospodarske rasti vidne je pa vsekakor večja kot poudarjajo in to laganje o tem je lahko samo še ena izmed nameravanih potez da bi nemškega delavca potisnili z plačo navzdol.

 • Andrej

  Mi ne potrebujemo gospodarske rasti. Ljudje živijo od sociale, črnega trga in sive ekonomije. Če zmanjka se pa zapufamo.Gospodarska rast je samo nepotrebno delo. To je temeljni način poslovanja komunizma.