Nemčija zaradi smrtne obsodbe izgnala dva iranska diplomata

Jamshid Sharmahd (Foto: Twitter)

Nemčija je izgnala dva iranska diplomata, potem ko je bil v torek v Teheranu na smrt obsojen nemško-iranski državljan in oporečnik Jamshid Sharmahd, poročajo tuji mediji. Iranski režim je Sharmahda obsodilo načrtovanja terorističnih dejavnosti. Sodili so mu na revolucionarnem sodišču, kjer postopki potekajo za zaprtimi vrati in kjer skupine za pravice pravijo, da si obtoženci ne morejo izbrati svojih odvetnikov ali videti dokazov proti njim.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je po torkovi obsodbi na smrtno kazen zoper nemško-iranskega državljana Jamshida Sharmahda izjavila, da je Berlin dva člana osebja iranskega veleposlaništva razglasil za personi non grata in jima ukazala, naj zapustita Nemčijo. Tiskovni predstavnik ministrstva je kasneje dejal, da bodo imeli Iranci nekaj dni, da zapustijo državo, poročajo tuji mediji.

67-letnega aktivista je revolucionarno sodišče v Teheranu v torek obsodilo na smrt zaradi organizacije in izvedbe terorističnega napada na mošejo v mestu Širaz na jugu Irana leta 2008, v katerem je bilo ubitih 14 ljudi. Obtožen je tudi sodelovanja z ameriškimi in izraelskimi obveščevalnimi agencijami, vendar njegova družina in nevladne organizacije za človekove pravice zavračajo vse obtožbe. “Iran pozivamo, naj prekliče smrtno obsodbo Jamshida Sharmahda in mu zagotovi pravičen pritožbeni postopek, ki temelji na vladavini prava,” je v sredo izjavila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je prav tako po poročanju Voanews dejala, da je poklicala iranskega odpravnika poslov in mu povedala, da Nemčija ne sprejema tako “množične kršitve” pravic nemškega državljana. Sharmahd naj bi bil aretiran v “zelo vprašljivih okoliščinah” in “nikoli ni imel niti videza poštenega sojenja”.

Sojenje Jamshidu Sharmahdu je potekalo za zaprtimi vrati. (Foto: Twitter)

Iranski režim se bori proti lastnemu ljudstvu
Njegovo obsodbo na smrt je obsodilo tudi več nevladnih organizacij, kancler Olaf Scholz pa je na Twitterju zapisal, da se “iranski režim bori proti lastnemu ljudstvu na vse možne načine in ne spoštuje človekovih pravic,” Teheran pa je pozval, naj razveljavi “nesprejemljivo” sodbo o smrtni kazni. Iranska obveščevalna služba je Sharmahda prijela leta 2020 v Dubaju, od tam pa je bil prepeljan v Iran, kjer so ga zaprli v iranski prestolnici. Pred tem je leta živel v ZDA, kjer je sodeloval z iransko disidentsko opozicijsko skupino Tondar, ki se zavzema za vrnitev iranske monarhije.

Uradna spletna stran iranskega pravosodja je sporočila, da je bil Sharmahd obsojen načrtovanja terorističnih dejavnosti. Sodili so mu na revolucionarnem sodišču, kjer potekajo postopki za zaprtimi vrati in kjer skupine za pravice pravijo, da si obtoženci ne morejo izbrati svojih odvetnikov ali videti dokazov proti njim. Smrtna obsodba, na katero se je mogoče pritožiti, je izrečena v času večmesečnih protivladnih protestov v Iranu, ki jih je sprožila smrt 22-letne ženske, ki jo je pridržala moralna policija zaradi domnevnega kršenja strogega islamskega kodeksa oblačenja v državi. Protestniki so pozvali k strmoglavljenju vladajočih klerikov v državi. Monarhisti s sedežem zunaj Irana podpirajo proteste, prav tako druge skupine in posamezniki z drugačnimi ideologijami.

Ana Horvat