fbpx

Nemčija želi prepovedati burke

Foto: iStock

Desnosredinska Krščansko-demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel preučuje možnost prepovedi nošnje burke v Nemčiji. “CDU se strinja, da je pokrivanje celotnega obraza v nasprotju z integracijo. Zato to zavračamo,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes povedal generalni sekretar stranke Peter Tauber.

Notranji ministri nemških zveznih dežel iz vrst CDU naj bi ustrezen predlog oblikovali na sestanku kasneje ta teden. Pri tem naj bi se zgledovali po podobnih prepovedih v Franciji in Nemčiji.

Mnenja so različna
Nemški notranji minister Thomas de Maiziere, prav tako iz CDU, tega predloga ne podpira. Meni namreč, da je splošna prepoved nošenja burke ustavnopravno problematična. Vsega, kar zavračamo, ni mogoče prepovedati, je poudaril ob predstavitvi novih ostrejših protiterorističnih ukrepov prejšnji teden.

Tauber je o predlogu spregovoril po današnjem sestanku nacionalnega odbora CDU, ki so ga sklicali takoj po vrnitvi kanclerke Merklove s tritedenskega dopusta.

Želijo si zmanjšati nevarnost terorističnih napadov
De Maiziere je prejšnji teden predstavil paket varnostnih ukrepov, katerih cilj je zmanjšati nevarnost terorističnih napadov v Nemčiji. Ukrepi zaostrujejo kaznovanje tujcev, storilcev kaznivih dejanj. Ti bodo glede na predlagane ukrepe hitreje pristali za zapahi, hitreje bodo tudi izgnani. Ni pa med predlaganimi ukrepi prepovedi nošnje burke.

Zaradi bližajočih se volitev v dveh zveznih deželah so notranji ministri CDU na ravni zveznih dežel spisali svoje predloge nove zakonodaje, poroča dpa.

Ne želijo si novih napadov
Novi ukrepi, ki jih je predstavil de Maiziere, so posledica dveh julijskih napadov na Bavarskem, ki naj bi jih izvedla borca Islamske države. Najprej je 17-letni napadalec na vlaku v Würzburgu z mačeto poškodoval pet ljudi. Le nekaj dni kasneje se je na glasbenem festivalu v kraju Ansbach razstrelil sirski prosilec za azil in pri tem ranil 15 ljudi.

 

B.P., STA