fbpx

Nemška kanclerka Angela Merkel za zaostritev ukrepov: “Če imamo preveč stikov pred božičem in se to konča kot zadnji božič s starimi starši, potem bomo res zamočili!”

Nemška kanclerka Angela Merkel (Foto: epa)

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes zahtevala uvedbo strožjih ukrepov za zmanjšanje števila okužb z novim koronavirusom potem, ko so v državi zabeležili rekordno število smrti- skoraj  600. Po mesecih relativnega uspeha v boju proti pandemiji, je v zadnjih tednih mogoče opaziti, da število okužb ne pada, kar pa posledično prispeva k naraščanju števila smrti. 

Kljub temu, da so trgovine in šole ostale odprte do sedaj,  je Angela Merkel zavzela stališče stroke, ki poziva, da naj se tekom božiča in novim letom čim bolj zmanjša število socialnih stikov. “Ko se postavljajo stojnice s kuhanim vinom in vaflji, to ni v skladu s tistim, kar smo se dogovorili, torej, da se lahko samo dvigne hrano in pijačo,” je ob sklicevanju na tradicionalne nemške božične trge poudarila Merklova.  “Resnično mi je žal … toda če dnevno plačamo življenja 590 ljudi, potem to po mojem mnenju ni sprejemljivo.”

Nemčija je zvezna republika, kar pomeni, da so pristojnosti za uvedbo omejitev v pristojnosti regionalnih vlad. Merklova si že dolgo prizadeva za ostrejše ukrepe “zaklepanja” države, čemur so se nekateri voditelji zveznih dežel, zlasti tisti v manj prizadetih regijah, upirali. Glede na znanstvena priporočila, objavljena v torek, je Merklova dejala, da se strinja, da je prav, da se zapre trgovine in omeji družabna srečanja.

Med prazniki si želijo prekinitev verige okužb
Znanstveniki iz akademije Leopoldina so pozvali, da naj se nenujne trgovine zaprejo v obdobju od božičnega večera do najprej 10. januarja. Prav tako svetujejo, da naj od doma delajo vsi, kjer je to mogoče, zaprte pa naj ostanejo tudi šole. Merklova je dejala, da bi morale šole počitnice podaljšati do 10. januarja ali do takrat ponuditi šolo na daljavo, potem ko so znanstveniki rekli, da bi se morali božični prazniki začeti prej. Ideja namreč je, da bi praznično obdobje izkoristili za zadrževanje ljudi doma in prekinili verigo okužb.

Foto: epa

Merklova je Nemce pozvala, da naj upoštevajo poziv strokovnjakov. “Ker so številke takšne, kot so, moramo glede njih nekaj storiti,” je prepričana. Navezala se je na božič, ko naj bi se zbrale družine, in poudarila, da je na ljudeh odgovornost, da bistveno zmanjšajo socialne stike. “Če imamo preveč stikov pred božičem in se to konča kot zadnji božič s starimi starši, potem bomo res zamočili”. Nemška vlada je že večkrat poudarila, da je nujno, da se število okužb zmanjša na 50 na 100 tisoč ljudi, vendar je trenutno stanje takšno, da je 149 okužb na 100 tisoč ljudi. Kljub temu, da so se voditelji zveznih dežel dogovorili, da bo med prazniki dovoljeno srečanje desetih odraslih ljudi, namesto petih, so se ponekod odločili za ostrejše ukrepe.

Merklova je med drugim po poročanju Daily Maila opozorila, da pandemija “preureja” svetovno gospodarstvo, saj je virus  v evropskih državah resneje prizadel gospodarstvo kot pa mnoge druge, zlasti v Aziji. Ob enem je vendarle stopila v bran nemškemu pristopu, namreč obstajajo kritiki, ki menijo, da bi morale biti oblasti še bolj agresivne pri zaklepanju države.

Nina Žoher