Nemška kanclerka knockoutirala samo sebe, kar tudi priznava

Datum:

Nemčija v zadnjih mesecih žanje veliko medijske pozornosti, podobno kot bližajoče se predsedniške volitve v ZDA, Islamska država in teroristični napadi širom po svetu. Medtem ko je bila še nedavno na medijskem udaru zaradi pereče migrantske problematike, so jo tokrat na televizijske zaslone, časopisne naslovnice in spletne portale postavili dogodki, povezani z zadnjimi volitvami. 

Posledice nerešene migrantske krize na nemških tleh dobivajo vse večje razsežnosti, saj vse bolj očitno vplivajo tudi na priljubljenost trenutno vladajoče nemške kanclerke Angele Merkel in njene stranke Krščansko-demokratske unije (CDU).

Ne kaže s prstom na druge
Porazno stanje se nanaša na rezultate nedeljskih deželnih volitev v zvezni deželi Berlin, ki naj bi bili po mnenju omenjene političarke precej bridka izkušnja, a je zanje že prevzela del odgovornosti. Njena stranka je na nedeljskih volitvah namreč prejela zgolj 17,6 % glasov, kar naj bi znašalo skoraj šest odstotnih točk manj kot na zadnjih tovrstnih volitvah.

Socialni demokrati favoriti tokratnih volitev
Podatki portala dw.com navajajo, da je zmagovalka omenjenih lokalnih volitev prav stranka socialnih demokratov, ki je dobila kar 21, 5 % glasov, medtem ko se lahko stranka Alternativa za Nemčijo pohvali z 14,1 % glasov, s čimer ji je omogočen vstop v deželni zbor. Socialni demokrati bodo potrebovali novega koalicijskega partnerja v situaciji, ko je podpora politični opciji Angele Merkel upadla. Veliko zmago socialnih demokratov pozdravlja tudi trenutni berlinski župan in njen član ter vodja po imenu Michael Müller, ki je ob dogodku izjavil: “Dosegli smo svoj cilj. Imamo mandat za sestavo vlade.”

Migrantska kriza – voda na mlin Alternativi za Nemčijo
Na nemškem političnem parketu vse večjo podporo pridobiva prav desna stranka Alternativa za Nemčijo, ki slovi po svoji nenaklonjenosti do trenutne nemške migrantske politike “odprtih vrat”, ki jezi vse več Nemcev. Bbc. com navaja, da obstajajo stiki te stranke z nemškim gibanjem Pegida, ki je prav tako znano po svojih skeptičnih pogledih glede trenutne težavne migrantske situacije na nemških tleh in ki je zaslovela po svojih shodih proti islamizaciji Evrope. Omenjena nemška stranka se poleg tega zavzema tudi za ponovno uvedbo kontrole na nemških mejah ter popolno zaprtje zunanjih meja EU, obenem pa poudarja pomen varovanja evropskih kulturnih temeljev, osnovanih na judovsko-krščanskem kulturnem izročilu.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...