fbpx

Nemška ministrica za okolje bi dala kmetom proste roke glede volkov: Če ogrožajo ljudi in živino, bi jih morali ustreliti

Foto: Twitter

Kmetje bi smeli streljati volkove, ki povzročajo “resno škodo kmetijstvu”, je v intervjuju povedala nemška okoljska ministrica Svenja Schulze. Schulzejeva se je zavzela za spremembe zakonov, ki ščitijo plenilce. V Nemčiji trenutno prebiva 73 krdel volkov, v katerih je med 3 in 11 osebkov. 

Število volkov v Nemčiji je v porastu, okoljska ministrica Svenja Schulze pa si po poročanju DW prizadeva za spremembe okoljske zakonodaje, ki bi kmetovalcem omogočila, da sami poskrbijo za volkove, ki povzročajo pretirano škodo.

Predlagani “Lex Wolf” Schulzeve bi kmetovalcem omogočil, da sami poskrbijo za odstrel volka. “Če volkovi večkrat pridejo preko ograj in se preveč približujejo ljudem, morajo ljudje imeti dovoljenje, da jih ustrelijo,” je za Bild am Sonntag povedala Schulzeva.

Prepovedano tudi hranjenje volkov
Volkovi so po uradnih podatkih v letu 2017 v Nemčiji pobili 427 glav živine. Trenutni zakoni uvrščajo volkove v skupino strogo zaščitenih živali, kar pomeni, da je njihov odstrel zelo redek oziroma možen samo z uradnim dovoljenjem oziroma, ko je to “nujno potrebno”. Posamezniku v Nemčiji v primeru odstrela volka brez dovoljenja grozijo visoke denarne kazni in celo zapor.

Nemška okoljska ministrica Svenja Schulze (Vir: Twitter)

Po novem zakonu bo možen odstrel volka, če ta povzroča “resno kmetijsko škodo”. Ravno tako pa bo zakon prepovedoval hranjenje tega plenilca. Hranjenje po besedah ministrice “privablja volkove v bližino naseljenih območij”, kamor ne spadajo.

Ivan Šokić