Nemška ministrica za okolje bi dala kmetom proste roke glede volkov: Če ogrožajo ljudi in živino, bi jih morali ustreliti

Foto: Twitter

Kmetje bi smeli streljati volkove, ki povzročajo “resno škodo kmetijstvu”, je v intervjuju povedala nemška okoljska ministrica Svenja Schulze. Schulzejeva se je zavzela za spremembe zakonov, ki ščitijo plenilce. V Nemčiji trenutno prebiva 73 krdel volkov, v katerih je med 3 in 11 osebkov. 

Število volkov v Nemčiji je v porastu, okoljska ministrica Svenja Schulze pa si po poročanju DW prizadeva za spremembe okoljske zakonodaje, ki bi kmetovalcem omogočila, da sami poskrbijo za volkove, ki povzročajo pretirano škodo.

Predlagani “Lex Wolf” Schulzeve bi kmetovalcem omogočil, da sami poskrbijo za odstrel volka. “Če volkovi večkrat pridejo preko ograj in se preveč približujejo ljudem, morajo ljudje imeti dovoljenje, da jih ustrelijo,” je za Bild am Sonntag povedala Schulzeva.

Prepovedano tudi hranjenje volkov
Volkovi so po uradnih podatkih v letu 2017 v Nemčiji pobili 427 glav živine. Trenutni zakoni uvrščajo volkove v skupino strogo zaščitenih živali, kar pomeni, da je njihov odstrel zelo redek oziroma možen samo z uradnim dovoljenjem oziroma, ko je to “nujno potrebno”. Posamezniku v Nemčiji v primeru odstrela volka brez dovoljenja grozijo visoke denarne kazni in celo zapor.

Nemška okoljska ministrica Svenja Schulze (Vir: Twitter)

Po novem zakonu bo možen odstrel volka, če ta povzroča “resno kmetijsko škodo”. Ravno tako pa bo zakon prepovedoval hranjenje tega plenilca. Hranjenje po besedah ministrice “privablja volkove v bližino naseljenih območij”, kamor ne spadajo.

Ivan Šokić

 • Poserjemsenavse

  če je politik nevaren za družbo je dovoljen odstrel…tak bi jst naredo

  • RATATA

   zaposrat bi naredo

 • Olga101

  Najhujši “volkovi” so v politiki! Sorosovi placanci, z Merklo na čelu!

 • Andrej

  Čakte, da se okoljevarstveniki oglasijo. Ti so silni zagovorniki zveri. V življenju sicer še niso ene solatke posadili in vokla v živo videli, galamo znajo pa veliko narediti. Spomnite se na naše zagovornike ptičev, ki jih menda vetenice na veliko pobijajo.

  • Cucurbita Pepo

   Vetrnice dejansko klatijo večje ptice.

   • Andrej

    Vsak zdrav ptič se zna izognit vetrnicam. Glede na število vetrnic in to, da nihče nima službe za pobiranje ptičev niti v opisu svojih nalog, hudega ne more biti.

    • Cucurbita Pepo

     Slaba logika. Raje si preberi kak članek

 • Dragan Krstič

  A se je Antifa preimenovala v volkove. Če je tako jih bi bilo res najbolje postreljat.

 • xtc

  Nekontroliran odstrel bi lahko bil težava.
  Nenazadnje so volkovi kot lisice ,naravni čistilci divjadi,v celi zadevi je treba biti previden,da se ravnotežje ne poruši,je pa nujno,da se eliminira tiste volkove,ki se približujejo vasem in naseljem-načeloma se volkovi držijo stran od naselij.

  • stane

   Ravnovesje je ze poruseno. To dokazujejo zivali same pri obnasanju.

 • Iztok Pušnik

  Ja. Hudič je s temi volkovi v Nemčiji. Še kot golobradec sem skozi okno drvečega avtomobila opazoval nemške pragozdove, ki jih je sekala sodobna avtocesta, o kateri smo v Jugi lahko le sanjali. Oče me je opozoril, da bi naključna okvara vozila med vožnjo skozi pragozd, pomenila gotovo smrt. Volkovi so namreč bili ves čas na preži. Joj, kako sem bil prestrašen…

  • RATATA

   Kako bi šele bil prestrašen, če bi v tistem času bili v nemških pragozdovih rdečearmejci??

   • Iztok Pušnik

    To sn pa doživo v DDR. Betonski autoban, na kerem je rukalo tak, da si mislo, da se voziš z cugom. Pa vedno, ko je ruknlo, sn mislo, da sn kakega sovjeta zgazo. Šofiro sn pa drajaksler IMV kombi, Tata 2200D…

    • RATATA

     oooo IMV,,,, sedu si na mašini.

     • Iztok Pušnik

      Ti se hecaš. Šaltat pa si res moro za hrptom… Anpak ti po resnici povem, da mi je hotla na šalteru za cestnino, met tuneloma v Austriji, zaračunat cestnino za triosni kamijon… magari sn ga lahko z B kategorijo vozo. No, z tem sn se pol tut vun zvleko, ker C kategorije v mojem firešajnu ni blo. Te pa je začela mislit…

 • RATATA

  Normalno je, da imamo ljudje proste roke, če nas kdo ogroža! Kugapadruzga matrbožja(??) a je treba o tem razpravljat in predpise pisarit?!?

 • Uroš Palhartinger

  Bankirji uničujejo vse kar je tradicionalno, vključno z naravo… Predatorji so prav tako pomemben del ekosistema, kot njihov plen…

  • stane

   Lovcev je prevec. Lovci odzirajo hrano volku,medvedu,risu.
   Omejiti lov,da se plen poveca in plenilci bodo ostali v gozdu,kamor tudi spadajo. Clovek pa si naj nabavi pastirske pse za obrambo svoje zivine in svoje druzine. Tako delajo pametni. Ne jamrat! Ukrepajte! Na raspolago imate pestr izbiro pastirskih psov. Drzava vam subvencionira nakup v visini 400€,200€pa placa kmet. Pri ogradi je ravno tako,pri stevilu zivali tudi,pri nafti tudi. Imajo kmetje veliko ugodnosti. Samo iskoristiti jih je treba. Nekateri kmetje so ze prisli do tega,da so sprejeli nacin varovanja z pastirskimi psi. Pri teh kmetih je zascita 100%. Samo pravilno mora delati.

 • Hajvan

  “V Nemčiji trenutno prebiva 73 krdel volkov, v katerih je med 3 in 11 osebkov.”
  Volk ni oseba. Je pa žival. Pa kdo vam to lektorira?

  • Cucurbita Pepo

   Populacijo sestavljajo osebki. Biologija iz osnovne šole

 • DEATH TO COMMUNISM

  A migrante, levake in komunajzarje lahko pol tut strelamo!?!? So definitivno bolj škodljivi od volkov…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!