Nemška policija aretirala tri ekstremiste, ki so načrtovali bombni napad!

Slika je simbolična (Foto: epa)

Nemška policija je aretirala tri islamistične ekstremiste, ki so že naročili bombni detonator, navodila za izdelavo bombe, preizkusili pa so tudi že delovanje eksploziva. Akcija policije je potekala v bližini meje z Dansko.

Nemška policija je v sredo v akciji na območju Dithmarschena v bližini meje z Dansko aretirala 23-letna Shahina F. in Hersha F. ter 36-letnega Raufa S., vsi trije pa so po pojasnilih zveznega tožilca Iračani. Policija je preiskala nepremičnine tudi na območju jugozahodne Nemčije v zvezi s povezanimi osebami. Mlajša izmed aretiranih so osumili pripravljanja bombnega napada in kršitev zakonov o orožju, starejši pa je osumljen pomoči. Priimki osumljenih niso znani javnosti zaradi nemških zakonov o zasebnosti, poroča The Times of Israel.

Polavtomatska pištola je bila za migrante očitno predraga
V preiskavah prostorov so našli načrte za izdelavo bomb, naročili pa so tudi detonator iz Velike Britaniji, tako da jim bombe še ni uspelo sestaviti. Kljub temu pa naj bi že izvedli preizkuse eksploziva iz novoletne pirotehnike. Prav tako so poskušali nabaviti polavtomatsko pištolo Makarov 9-milimetrskega kalibra, a tega niso storili, ker naj bi bila ta predraga. Shahin F. se je pričel učiti tudi vožnje, v primeru, da bi v napadu uporabili tudi motorno vozilo. Edini masovni teroristični napad v Nemčiji od migrantskega vala v letih 2015 in 2016, ko je v državo vstopilo kar milijon prosilcev za azil, povečini iz Sirije, Iraka in Afganistana, se je zgodil leta 2016. Takrat je Tunizijec Anis Amri ugrabil tovornjak in z njim zapeljal v množico na božičnem sejmu v Berlinu, kjer je umrlo 12 ljudi, številni pa so bili ranjeni.

J. Ž.