fbpx

Nemška policija zanikala, da je sirski migrant Mohammad, ki je v Kölnu zajel talko, terorist in simpatizer Islamske države

Policija je razrešila situacijo s talko v Kölnu (vir: twitter)

55-letni sirski migrant, ki se je želel pridružiti ISIS, zanetil požar in vzel talko na železniški postaji v Kölnu, po mnenju nemške policije ni terorist, je zgolj duševno moten. Tožilstvo se ne strinja.

Moški, ki so ga organi pregona identificirali kot Mohammada A.R., je na železniški postaji v Kölnu sprožil paniko potem, ko je v McDonald’su po tleh razlil bencin in ga zažgal. Zatem je v bližnji lekarni pograbil žensko, ki jo je imel za talko, in po poročanju Voice of Europe zahteval, da nemške oblasti iz ječe izpustijo Tunizijko.

V požaru je bilo poškodovano 14-letno dekle, ki je utrpelo hude opekline po nogah. Čeprav so priče slišale migranta, ki je prispel v Nemčijo na vrhu migrantske krize leta 2015, kričati, da je član ISIS in si želi, da bi se lahko vrnil k teroristični organizaciji v Sirijo, nemška policija vztraja, da ima Mohammad duševne težave.

V treh letih 13 prijav, a vseeno na svobodi
51-letnik se je že v preteklosti seznanil s policijo zaradi tako imenovanih “uličnih prekrškov”, ki jih je zagrešil, odkar je prispel iz Sirije. Policija je v zvezi z Mohammadom prejela 13 prijav, med njimi zaradi goljufije, tatvine in grožnje. “Glede na vse, kar vemo do sedaj, obstajajo zadostni indici, da je za dejanjem radikalni islamizem,” so v sredo povedali zvezni tožilci.

Oblasti so zaradi terorističnega napada v Kölnu zaprle železniško postajo in evakuirale potnike. (Vir: Twitter)

Mohammadu grozi obtožnica za dvakratni poskus umora in povzročitev hude telesne poškodbe. Policija nasprotuje izjavi tožilstva in vztraja pri trditvi, da je Mohammad navkljub debeli kriminalni kartoteki, samo duševno moten.

Ivan Šokić