fbpx

Nemška socialdemokratska vlada namerava podeliti amnestijo sto tisočim nezakonitim migrantom

Na desetine tisoče migrantov, ki so leta 2016 vstopili v Nemčijo nezakonito, bo tam najverjetneje tudi ostalo. Na nemškem notranjem ministrstvu se namreč pripravlja rahljanje priseljenske zakonodaje, ki bo novi vladi omogočilo podelitev t.i. amnestije približno 100.000 migrantom, za katere menijo, da so se uspešno integrirali. V strankah CDU in AfD predlaganih sprememb ne podpirajo.

Trenutni predlog vlade predvideva podelitev dovoljenja za bivanje osebam, ki v Nemčiji bivajo več kot 5 let in za katere se smatra, da so dobro integrirani, je nedavno pojasnila nemška notranja ministrica Nancy Feaser. Predlog leve vlade sicer prihaja ob nepravem času. Le dva dni nazaj se je v nemški prestolnici zgodil brutalni napad, v katerem je migrant zapeljal osebno vozilo v šolajoče otroke in jih pri tem 12 poškodoval, učiteljico pa ubil. Storilec je bil migrant armenskega rodu, za katerega so nemške oblasti očitno smatrale, da je tako dobro integriran, da so mu podelile državljanstvo, poroča portal Remix.

V desnosredinski CDU so se na predlog zakonskih sprememb odzvali kritično. Javni govorec stranke je povedal, da predlagane spremembe spodkopavajo obstoječi postopek za pridobitev azila, saj bodo amnestijo prejeli tudi tisti, ki jim je bila v preteklosti prošnja za azil zavrnjena. Spremembe zakonodaje bodo po mnenju javnega govorca Alexandra Thorna prav tako ustvarile zakonodajno spodbudo za še več ilegalnih migracij.

V Afd pa menijo, da gre za resno kršitev vladavine prava. “Država zavestno spodbuja nezakonite migracije. Vlada očitno meni, da bi morala obstajati s strani države odobrena tihotapska pot, od nezakonitega vstopa pa vse do zagotovljene pravice do bivanja,” je povedal tiskovni predstavnik Gottfried Curio.

Milijarde za socialno podporo
Ob planih vlade, ki ji predsedujejo socialni demokrati, pa so številni Nemci zaskrbljeni. Država, ki jo trenutno vodijo socialni demokrati namreč že sedaj troši na desetine milijard evrov davkoplačevalskega denarja za namene socialne podpore in integracije migrantske populacije. Po poročanju portala Remix, je povečano trošenje leve vlade prispevalo k inflaciji, hkrati pa znatno obremenjuje proračune nemških zveznih dežel.

Kljub vsemu denarju slabo integrirani
Uradni podatki iz Nemčije kažejo, da je prevladujoča večina migrantov, ki so prišli v Nemčijo 2016 še vedno brezposelna. Polovica tistih, ki so vendarle zaposleni, pa opravljajo slabo plačana dela, zaradi česar številni še vedno prejemajo socialno podporo. Podobno neučinkovitost je opaziti pri deportacijah migrantov, ki so morali zapustiti državo zaradi kriminalnih dejanja, številni se namreč vrnejo v Nemčijo – ponovno nepovabljeni.

Andrej Žitnik