Nemška varnostno-obveščevalna služba opozarja: Vsak trenutek nam preti grožnja hudih terorističnih napadov!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Nemška tajna varnostno-obveščevalna služba BND opozarja, da je Islamska država še naprej enako močna, čeprav nima več ozemlja (kalifata). Strokovnjaki za področje terorizma se strinjajo z oceno, da Islamska država postala močna globalna mreža. 

Nemška tajna obveščevalna služba BND je javnost tokrat opozorila na rastočo nevarnost islamskega terorizma, ki še naprej predstavlja resno grožnjo svetu dve desetletji po strahotnem terorističnem napadu 11. septembra 2001. V zadnjih dveh desetletjih je narastlo tako število potencialnih teroristov, kot tudi grožnja, ki jo predstavljajo. Zatrtje kalifata v Siriji in Iraku ter atentat na kalifa Abu Bakra al Bagdadija leta 2019, sta bila huda udarca za Islamsko državo, poroča Večernji.

Vendar pa se je Islamska država od takrat pretvorila v obsežno mrežo brez enotne hierarhije, tako kot nekoč Al Kaida. Vse bolj namreč spominja na mafijsko organizacijo. Islamski državi gre sicer na roke pandemija, ker slabi moč uradnih oblasti v Iraku, med ljudmi pa širi obup – denimo v migrantskih taboriščih na severu Sirije, ki postajajo plodna tla za rekrutacijo novih džihadističnih borcev. Kriminalne metode, ki se jih poslužuje pa so sledeče: izsiljevanje trgovcev z nafto, pranje denarja preko hotelov, prodaja nepremičnin ali avtomobilov v Iraku, Siriji in Turčiji ter Združenih Arabskih Emiratih.

Foto: epa

Tako za nemške kot tudi druge tajne obveščevalne službe to predstavlja nov izziv. Znano je tudi, da Islamska država krepi svoje vezi s podsaharsko Afriko, zlasti na območju Sahela. Ob tem se pojavlja prepričanje, da se je teroristični nevarnosti mogoče zoperstaviti s pomočjo krepitve monopola države, izgradnjo državnih struktur in jamstvo varnosti. Zato je potrebno pomagati državam, da bi znova vzpostavile svoj nadzor. Govora je o državah kot so Burkina Faso, Niger in Nigerija.

Ključno je ljudem zagotoviti varnost, pomagati okrepiti lokalno vojsko in nuditi humanitarno pomoč
Islamska država namreč deluje kot alternativa slabi državi, ker ljudem nudi dohodek, varnost in omogoča mobilnost. Vendar pa krepitev države verjetno ni dovolj. Gre namreč za regije, kjer prevladujejo avtokratski režimi. Dodatna podpora državni sili, ki zatira prebivalstvo, utegne imeti nasprotni učinek, v korist fundamentalistov. Zato je ključno zagotoviti varnost, zatem pa pomagati lokalnim vojaškim silam okrepiti nadzor ter poslati humanitarno pomoč.

Domen Mezeg