fbpx

Nemške oblasti izvedle hišne preiskave proti desetim iranskim vohunom – gre za isto mrežo ljudi, ki je prala denar v NLB?

Foto: iStock

Nemške oblasti so uvedle policijske hišne preiskave proti desetim iranskim vohunom, ki so jih spremljale nemške obveščevalne službe. Iranci so osumljeni, da so vohunili za nemškimi institucijami in osebami po Nemčiji, na zahtevo Irana. Če se bo izkazalo, da so isti ljudje prali denar tudi v NLB, bo to nov poraz za slovenske organe pregona, ki so očitno povsem opustili milijardno preiskovanje pranja denarja, ki ga je Iran porabil za financiranje mednarodnega terorizma. 

Nemški tožilec je danes potrdil, da je policija opravila hišne preiskave pri desetih osebah iranskega porekla, osumljenih, da so vohunili za institucijami in osebami po Nemčiji. Pri tem ni povedal, ali so Iranci vohunili za Izraelci po Nemčiji.

Do podatkov so prišli na podlagi ugotovitev nemške obveščevalne službe, poroča medij AP. Da gre v Nemčiji za pravo vohunsko vojno, pa potrjuje podatek, da je Nemčija že prejšnji mesec protestirala proti Iranu, saj so v Berlinu obsodili iranskega vohuna, ki je vohunil za predsednikom nemško-izraelske zveze. Nemški zunanji minister je pred božičnimi prazniki dejal iranskemu veleposlaniku, da je “vohunjenje za Izraelom na nemških tleh grobo kršenje nemškega prava.”

C. Š.