Nemške oborožene sile iščejo novince v državah EU, začetna plača od 2 tisoč evrov naprej!

Foto: epa

Nemške oborožene sile (Bundeswehr) nameravajo zaradi pomanjkanja kadra zaposliti državljane držav članic EU, je dejal glavni vojaški inšpektor.

Trenutno so lahko pripadniki nemških oboroženih sil samo nemški državljani, očitno pa je, da se bo to kmalu spremenilo in bodo imeli možnosti za zaposlitev tudi Slovenci, ki živijo v Nemčiji. Začetna plača v Bundeswehru je 2.000 evrov bruto, častniški čini pa dobijo okrog 5 tisoč evrov mesečno – in to brez bonusov. Če prištejemo še te, je plača konec meseca še bistveno višja …

“Rekrutiranje strokovnjakov iz drugih držav članic EU je ena od možnosti, o katerih razmišljamo,” besede generala Eberharda Zorna povzema Novac.jutarnji.hr. Ta je dejal tudi, da si mora Bundeswehr “v času pomanjkanja kvalificirane delovne sile prizadevati za nove možnosti in gledati v vse smeri”. Nemške oborožene sile zaenkrat iščejo predvsem medicinsko osebje in IT strokovnjake. 

Ena od možnosti je torej tudi zaposlovanje državljanov EU, ki trenutno živijo v Nemčiji. Tam je trenutno okoli 530 tisoč državljanov drugih držav članic EU, starih med 18 in 30 let. Nemško obrambno ministrstvo pa je že vzpostavilo stik z nekaterimi evropskimi partnerji, predvsem na vzhodu, a menda odziv ni bil ravno pričakovan. Še posebej je bila ob tem zadržana Bolgarija, saj se boji možnega množičnega izseljevanja tovrstnih strokovnjakov v Nemčijo.

M. S.