fbpx

Nemški časopis: V Ljubljani zagovarjajo stališče, da islam ne sodi v državo

Foto: Youtube

“Ni prostora za islam na Slovaškem,” trdi slovaški predsednik vlade Robert Fico. Njegovo izjavo so povzeli številni mediji, med drugim tudi nemški časopis Junge Freiheit ali Mlada svoboda, ki pa se mu je zgodil “tiskarski” škrat. Avtor članka na spletni strani očitno ne loči med Slovaško in Slovenijo, saj drugače ne bi napisal, da je do izjave prišlo v glavnem mestu Slovenije. 

Slovaška je tako kot druge višegrajske države znana po svoji odločni protimigrantski politiki, povsem drugačni od tiste, ki jo vodi Nemčija z Angelo Merkel na čelu. To politiko odražajo tudi besede slovaškega premierja Roberta Fica, ki je prepričan, da bi veliko število muslimanskih priseljencev spremenilo nacionalni značaj države.

Slovaški premier Robert Fico (Foto: epa).

Slovaški premier Robert Fico (foto: epa).

Slovaška je ena izmed največjih kritikov na evropski ravni sprejetega načrta za razmeščanje migrantov po državah EU. Zaradi tega razloga je po dolgih pogajanjih sicer pristala, da bo migrante sprejela, vendar le tiste, ki so krščanske veroizpovedi. Vodstvo države je namreč prepričano, da bi se lahko tudi na Slovaškem v primeru, da bi država sprejela toliko migrantov kot Avstrija ali Nemčija, zgodilo, da bi se na politični sceni pojavila močna desno usmerjena stranka.

Do izjave slovaškega predsednika vlade, sicer socialdemokrata, je prišlo le mesec dni, preden bo Slovaška prevzela vajeti Evropske unije.

Ž. K.