fbpx

Nemški ekonomist opozarja: “EU bo brez temeljite reforme propadla!”

Evropska Unija bo omogočeno sledenje tistim državljanom, ki bodo okuženi s virusom covid-19. (Foto: STA)

Profesor Otmar Issing je postal v zadnjih letih bolj kritičen do propadajoče valute in monetarne unije, opozoril pa je tudi, da bo ta evropski blok propadel, če ne bo prišlo do reforme Evropske unije.

Issing trdi, da je bila “napaka pri izgradnji celotnega dogovora, ki govori o tem, da ko si enkrat član, si član za vedno” in da je očitno pot gospodarskega in proračunskega pravila evroobmočja določena narobe, saj nekateri lahko brez težav ves čas izsiljujejo.

Dodal je, da se države, kot so Grčija, Portugalska in Italija, zadržujejo v evroobmočju in še vedno iščejo rešitev po finančnem zlomu leta 2007.

Številne države nepripravljene za prevzem evra
Issing je za BBC dejal, da bi začasni izstop iz EU pomagal grškemu gospodarstvu, v nasprotnem primeru pa se lahko zdrobi pod pritiskom drugih držav članic. Čeprav nemški profesor ne poimenuje posameznih narodov, pa “napade” Bruselj, ker je bilo nekaterim državam prehitro dovoljeno, da sprejmejo evro, saj niso bile pripravljene, da se razvijejo v okviru enotne monetarne politike in ene centralne banke.

Issing: “Nekega dne se bo hišica iz kart sesula. Realno, prehajala bo iz ene krize v drugo.”

Pretekli mesec je vodilni ekonomist verbalno napadel Evropsko centralno banko (ECB), kateri je nekoč poveljeval, v zvezi s tem, da je prehitra pri dajanju denarja finančno slabo stoječim bankam in državam. Prav tako je bil kritičen do politike komisarja Jean-Claude Junckerja, ki ga obtožuje izdaje evra zaradi svojih naddržavnih sanj.

B.P.