fbpx

Nemški kancler Scholz palestinskemu voditelju mirno dopustil relativizacijo holokavsta

Nemški kancler Olaf Scholz (Foto: epa)

Človek se marsikdaj upravičeno vpraša, kakšne voditelje vendarle imamo v EU. Potem ko je palestinski predsednik Mahmud Abas nemškemu kanclerju Olafu Scholzu zabrusil, da so Judje naredili za 50 holokavstov žrtev, ko so ga povprašali, ali obsoja napade na olimpijske atlete v Münchnu leta 1972, ga je ta le malce čudno pogledal, nato pa mu povrhu še segel v roko. 

Mednarodni komite za Auschwitz je izrazil kritiko do obnašanja nemškega kanclerja, ker je mirno dopustil izrek tovrstnih izjav palestinskega voditelja o holokavstu. “To je naravnost osupljivo in zaskrbljujoče,” so izpostavili.

Med tiskovno konferenco je Abas v odgovoru na vprašanje o prihajajoči 50. obletnici napada palestinskih skrajnežev na izraelsko ekipo na olimpijskih igrah v Münchnu obtožil Izrael, da naj bu zagrešil “50 holokavstov” nad Palestinci.

Nemški kancler Olaf Scholz je v sredo izrazil gnus nad izjavami palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Nemški voditelj je bil namreč deležen kritik, ker je molčal, namesto da bi zavrnil Abasove komentarje o “holokavstu” nad Palestinci na skupni tiskovni konferenci v torek.

V tvitu dan po tiskovni konferenci je Scholz dejal, da je Abas zmanjšal pomen edinstvenosti holokavsta, v katerem je nacistična Nemčija pomorila več kot 6 milijonov Judov. “Zlasti za nas, Nemce, je kakršna koli relativizacija singularnosti holokavsta nedopustna in nesprejemljiva,” je v sredo izpostavil Scholz. “Gnusijo se mi nezaslišane izjave palestinskega predsednika Mahmuda Abasa.”

Palestinski predsednik Mahmud Abas (Foto: epa)

Scholz na udaru zaradi počasnega odziva
Kanclerjev odziv dan po sporni tiskovni konferenci je za mnoge v Nemčiji prišel prepozno, navaja Deutsche Welle. Mednarodni komite za Auschwitz in Centralni svet Judov v Nemčiji sta bila med skupinami, ki so kritizirale Scholza. Mednarodni komite je dejal, da je Abas “izkoristil politični oder v Berlinu ciljno, da bi očrnil nemško kulturo spomina in odnose z državo Izrael.” Izvršni podpredsednik odbora, Christoph Heubner, je dodal, da je bil presenečen, da na nemški strani niso bili pripravljeni na Abasovo provokacijo in so dovolili, da so njegove pripombe o holokavstu ostale neizpodbijane.

Centralni svet Judov v Nemčiji je prav tako kritiziral Scholza, njegov predsednik Josef Schuster pa je dejal, da je naravnost škandalozno, da se kancler ni takoj odzval na Abasovo relativizacijo holokavsta. Scholzov tiskovni predstavnik Steffen Hebestreit je tiskovno konferenco razglasil za konec takoj po Abasovem odgovoru. Hebestreit je v sredo dejal, da kancler obžaluje, da ni drugič posredoval na novinarski konferenci in neposredno odgovoril na obtožbe. Berlin je sicer poklical tudi vodjo palestinske diplomatske misije v Nemčiji, da bi protestiral proti Abasovi primerjavi s holokavstom. “Za nas, vlado in kanclerja, je jasno, da sta preganjanje in sistematičen umor 6 milijonov evropskih Judov zločin proti človeštvu brez primere,” je dejal Hebestreit.

Kaj je dejal Abas?
Ob prihajajoči 50. obletnici so Abasa na tiskovni konferenci vprašali, ali se bo opravičil za pokol v Münchnu, kjer je bilo ubitih 11 izraelskih talcev in en zahodnonemški policist. Palestinski predsednik se je odzval z besedami: “Od leta 1947 do danes je Izrael zagrešil 50 pokolov v palestinskih vaseh in mestih, v Deir Yassinu, Tanturi, Kafr Qasimu in mnogih drugih – 50 pokolov, 50 holokavstov.”

Foto: epa

Kritik ni manjkalo
Abasove izjave je obsodil nemški veleposlanik v Izraelu in dolgoletni tiskovni predstavnik nekdanje kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert, ki je dejal, da so komentarji palestinskega voditelja napačni in nesprejemljivi. “Nemčija ne bo nikoli podpirala nobenega poskusa zanikanja edinstvene razsežnosti zločinov holokavsta,” je zapisal na Twitterju.

Komisar nemške vlade za antisemitizem Felix Klein je za nemško televizijsko mrežo RND povedal, da Abasovi relativizaciji holokavsta manjka vsakršna občutljivost. Evropski komisar za zaščito evropskega načina življenja in podpredsednik Komisije Margaritis Schinas je na Twitterju zapisal, da je Abasova izjava nesprejemljiva. Schinas je holokavst opisal kot neizbrisen madež v evropski zgodovini in poudaril prepričanje, da je izkrivljanje holokavsta nevarno početje. Takšno obnašanje namreč hrani namreč antisemitizem in ima škodljiv učinek na demokracijo

V odgovoru na kritike je Abas v izjavi dejal, da je bil holokavst nacistične Nemčije “najgnusnejši zločin v sodobni človeški zgodovini”.

Sara Kovač