fbpx

Nemški kriminalisti: Vsi migranti niso doktorji, deset odstotkov jih bo kriminalcev

Foto: epa

Nemški kriminalisti pričakujejo, da se bo okoli 10 odstotkov migrantov, ki v zadnjih mesecih pospešeno prihajajo v Nemčijo, znašlo na napačni strani zakona.

Vodja nemških kriminalistov André Schulz je o problematiki v zvezi z migranti spregovoril za nemški časnik Die Welt. Kot je poudaril, bi morali val migrantov zajeziti, da bi imeli več časa za zagotovitev dostojnih bivališč in prave integracijske ukrepe. Politika se je ukvarjala s simptomi begunske krize, nič pa ni naredila za to, da bi se spoprijela z njenimi vzroki, je prepričan.

Prihajajo mladi brez perspektive in ostajajo brez perspektive
Ker prihaja v državo veliko ljudi, je verjetnost za kriminalna dejanja večja.

“Moramo vedeti, da k nam ne prihajajo le kardiologi. Večina migrantov je sicer res miroljubnih in hvaležnih, a okoli 10 odstotkov jih bo gotovo zagrešilo kakšno kriminalno dejanje,” je poudaril Schulz.

To je po njegovem normalno, saj prihajajo mladi brez perspektive in ostajajo brez perspektive tudi v državi, ki jih je sprejela. Religija in poreklo imata pri tem podrejeno vlogo; tako bi ravnali tudi Nemci, če bi se znašli v takšnem položaju.

V okolici Braunschweiga denimo, kjer je tamkajšnji sprejemni center za begunce prenapolnjen, je že naraslo število premoženjskih deliktov, kot so vlomi v stanovanja, tatvine koles in tatvine v trgovinah. Policija se je ustrezno odzvala in ustanovila posebno komisijo, zato položaj znova dobro obvladujejo. Ugotovili so, da storilci kaznivih dejanj niso vojni begunci iz Sirije, Afganistana in Iraka, ampak mladi moški z Balkana in Kavkaza, iz severne, zahodne in osrednje Afrike, ki so praviloma že v domovini zagrešili kazniva dejanja.

Gruzijci velika težava
Težava so tudi Gruzijci, ki se jih povezuje s takimi dejanji, čeprav po njegovem zadev ne smemo posploševati. V Gruziji novačijo mlade ljudi z namenom, da bi v Nemčiji vlamljali in kradli v trgovinah. Prihajajo v državo, se registrirajo in zaprosijo za azil, da bi lahko tu najprej eno leto legalno živeli. Po ocenah je na takšen način prišlo v državo več kot 1000 ljudi. Gruzijske tople pa povzročajo na leto več kot 100 milijonov gospodarske škode, je navedel vodja kriminalistov

Ob tem je izrazil še razumevanje za domačine, ki živijo v okolici nastavitvenih begunskih centrov, in se nanje odzivajo s sovraštvom in predsodki. Meni, da je njihov občutek ogroženosti razumljiv.

T. P.