fbpx

Nemški mediji objavili dokument vladnih ukrepov za omejitev števila okužb

Prazen trg v Dresdnu. (Foto: epa)

Nočna policijska ura, obsežno zaprtje podjetij in stroge omejitve javnih zborovanj, so del novega predloga zakona nemške vlade, katerega cilj je poenotiti ukrepe covid-19 za zaustavitev tretjega vala, poročajo nemški mediji. Berlin trenutno dela na spremembah nacionalnega zakona o zaščiti pred okužbami, ki bi znatno poostrili omejitve zaprtja in močno zmanjšali pristojnost zveznih dežel, da kljubujejo vladnim ukazom, pišejo nemški mediji, ki so prejeli osnutek poročila o dokumentu. Dokument, o katerem naj bi v torek kabinet kanclerke Angele Merkel razpravljal in ga morebiti tudi potrdil, vključuje zavezujoče zahteve za vse zvezne dežele, v katerih bi se povprečna sedemdnevna stopnja okužbe s covid-19 dvignila nad več kot 100 na 100 tisoč ljudi. 

Vse dežele, ki v Nemčiji presegajo prag stopnje okužbe, bodo morale uvesti standardni nabor ukrepov, ki jih je predlagala zvezna vlada, če bo predlagana zakonodaja začela veljati. Takšni ukrepi vključujejo nočno policijsko uro med 21. zvečer in 5. zjutraj, z izjemo za nujne zdravstvene primere, poklicne dejavnosti in skrb za ljudi ali živali. Zasebna in javna srečanja bi bila znova omejena na člane enega gospodinjstva in ene osebe zunaj njega, pri čemer bi bili otroci, mlajši od 14 let, izključeni iz tega pravila. Vse nenujne prodajalne in storitve, vključno s kavarnami, klubi, muzeji in športnimi objekti, pa tudi druge trgovine, razen trgovin z živili, lekarn in bencinskih servisov, bi bile zaprte. Tudi delodajalci bi morali omogočiti zaposlenim, da delajo od doma, če ne obstajajo nujni razlogi, da ostanejo na delovnem mestu. Univerze bi prešle na izobraževanje na daljavo, pouk v razredih  pa je bi bil dovoljen le ob predložitvi negativnega rezultata testa.

Vse naštete omejitve bi lahko odpravili le, če bi povprečno sedemdnevno število okužb ostalo tri dni zapored pod pragom. Predlog zakona bi zvezni vladi omogočil izdajo posebnih zakonskih odlokov – pravice, ki je bila prej rezervirana samo za zvezne države – za urejanje omejitev in zagotavljanje enotnega nadzora nad državami nad ukrepi namenjenimi zamejevanju okužb s covidom-19. Če bo nov zakon sprejet, bo verjetno vplival na praktično vse nemške zvezne dežele. Po podatkih inštituta Robert Koch – nemške zvezne agencije, odgovorne za nadzor in preprečevanje bolezni – imajo trenutno le tri od 16 zveznih dežel sedemdnevno incidenco pod 100 na 100 tisoč ljudi. Nemške oblasti si zato prizadevajo za čimprejšnjo uveljavitev novih pravil. Po poročanju nekaterih medijev so se glede zakona strinjali zvezni kabinet in vlade zveznih dežel, brez daljših javnih razprav.

Angela Merkel in Wolfgang Schauble (Foto: EPA)

Predsednik nemškega Bundestaga Wolfgang Schauble je tudi jasno povedal, da lahko parlament o zakonu odloča v okviru nujnega postopka in ga lahko potrdi že prihodnji teden. Zakonodaja bo nato morala skozi Bundesrat – še en dom nemškega parlamenta, ki zastopa zvezne dežele – in bo lahko začela veljati že 19. aprila. Nemčija je bila v neki obliki lockdowna že od novembra, vendar si sedaj prizadeva zajeziti nedavno skokovito stopnjo primerov, ki so povezani z britansko različico virusa. Inštitut Robert Koch je pred kratkim poročal o močnem povečanju števila novih primerov. V začetku tega tedna je Merklova zagovarjala kratkotrajnejše in strogo zaprtje po vsej državi, saj je vodja inštituta dejal, da bi lahko končali tretji val covida-19, z  dvema do štirimi tedni resnih omejitev, še poroča RT.

Sara Bertoncelj