fbpx

Nemški obveščevalci svarijo: Zaradi ultra konservativnih salafistov obstaja v Nemčiji velika verjetnost terorističnih napadov

Foto: iStock

Nemška notranja obveščevalna služba (BfV) je v torek sporočila, da zaradi naraščajočega števila islamskih borcev v državi obstaja velika verjetnost pojavljanja terorističnih napadov. 

Nemčija je lani doživela pet islamsko motiviranih napadov, medtem ko se je skrajnežem vsaj sedem drugih napadov ponesrečilo. Po podatkih BfV naj bi se število ultra konservativnih salafistov v državi z  8.350 v letu 2015 povečalo na 10.100 v letu 2016. Pri tem pa je potrebno dodati, da je 680 od teh označenih kot nevarnih.

Islamski terorizem največja grožnja za notranjo varnost Nemčije
BfV poroča, da je med več kot milijonom migrantov, ki so v državo pripeli v zadnjih dveh letih, prispelo tudi več sto džihadistov. “V Nemčiji lahko predvidevamo nadaljnje napade s strani posameznikov in terorističnih komandosov,” je na tiskovni konferenci povedal direktor BfV Hans-Georg Maassen. Islamski terorizem je po njegovih besedah eden največjih izzivov, s katerim se sooča BfV, ki ga označuje kot eno največjih groženj za notranjo varnost Nemčije.

Foto: iStock

Agencija je prav tako identificirala približno 10.000 pripadnikov islamistične organizacije Milli Gorus, ki ima korenine v Turčiji. V Nemčiji je po navedbah Jihad Watcha aktivnih okrog 24.400 islamistov. Število teh je sicer  v primerjavi s preteklim poročilom nekoliko upadlo, vendar pa je na povečanje teroristične grožnje v primerjavi z leti prej vplivala porast nasilja.

N. Ž.