fbpx

Nemški parlament turški pokol Armencev priznal za genocid. Kdaj bo to storil slovenski?

Muslimanski Turki in Kurdi so od aprila 1915 pobili do 1,5 milijona Armencev. Na fotografiji: spominski shod Armencev ob 101. obletnici genocida (foto: epa).

Bundestag – spodnji dom nemškega parlamenta – je skoraj soglasno sprejel resolucijo, s katero je turški pokol Armencev označil za genocid. Erdoganova Turčija je to resolucijo označila za zgodovinsko napako in Nemčiji zagrozila s poslabšanjem odnosov med državama.

foto: epa

Resolucijo o genocidu nad Armenci so skupaj pripravile stranke CDU/CSU, SPD in Zeleni. S to resolucijo želi Nemčija, ki je bila v času genocida zaveznica turškega Otomanskega cesarstva, spodbuditi spravo med Turki in Armenci. Nemčija ni prva država, ki je pokol krščanskih Armencev označila za genocid. To je do sedaj storilo 27 držav, med njimi tudi Švedska, Švica, Francija, Avstrija in Vatikan. Slovenije za zdaj še ni med njimi (foto: epa).

foto: epa

Turčija je zaradi resolucije o genocidu besna. Maloazijska država je turškega veleposlanika v Berlinu že poklicala na pogovore v Ankaro. Večina Turkov, ki živi v Nemčiji, nasprotuje resoluciji. Številni so proti njej protestirali pred Bundestagom (foto: epa).

foto: epa

Resolucijo je že pozdravila Armenija. Armenci si želijo, da bi pokol za genocid priznalo čim več držav (foto: epa).

A. Ž.