fbpx

Nemški socialdemokrati v resni zadregi zaradi kolaboracije s Putinovim režimom

Nekdanji nemški kancler in socialdemokrat Garhard Schröder je tesen prijatelj Vladimirja Putina, ki v Nemčiji izrazito zagovarja ruske interese. (Foto: epa)

Nemško socialdemokratsko stranko zaradi njenih ruskih podpornikov in vztrajanju pri Severnem toku 2 sumijo, da je nekritično blizu Moskvi. Tudi vsa slovenska levica se je dolga leta uklanjala Putinu, vendar osrednji mediji tega ne bodo javno izpostavljali. Drugače je v Nemčiji, kjer v teh napetih časih to predstavlja resen problem za kolaborante z Rusi. sch

Prejšnji teden je socialdemokrat Gernot Schmidt poslal pismo Vladimirju Putinu in ga povabil, naj pride na 50. obletnico spomenika “Seelow Heights”. Tudi nekdanji kancler Gerhard Schröder ohranja tesne odnose z Rusijo in prijateljevanje s Putinom, ima pa tudi vpliv v ruskih energetskih podjetij.

Po poročanju portala Welt sta ključna razloga za sum, da socialdemokratska stranka slepo zagovarja Rusijo, kanclerju Olafu Scholzu očitajo, da preveč upošteva interese ruske vlade – in upošteva politične pobude za obvladovanje trenutne krize le od “ruskih podpornikov” v njihovi lastni stranki.

Hkrati pa prihaja do razkola v stranki, saj se nekaterim zdi to početje nedopustno. Po besedah ​​vplivnega člana poslanske skupine SPD v Bundestagu so nekateri nezadovoljni s Schröderjem in njegovo podporo Rusiji.

Schröder in njegovo “zasebno življenje”
Schröder dela kot lobist za ruski plin. 77-letnik je že pred časom povzročil ogorčenje, ker ne le, da potuje zasebno, ampak se večkrat politično izraža. Glede zahtev Ukrajine za dobavo orožja je Schröder v podcastu dejal, da zelo upa, da bo vlada v Kijevu končno nehala “ropotati s sabljami”. Tudi po takšnih izjavah se mu ni bati za članstvo v stranki, je dejal Kevin Kühnert. “Nemška strankarska zakonodaja in mimogrede tudi statut SPD ne predvideva izključitve iz stranke zaradi nasilnih razhajanj v mnenjih, provokacij ali poslovnih interesov.”

Nemški kancler Olaf Scholz (Foto: epa)

Kanclerja in vodstvo stranke vedenje nekdanjega kanclerja vse bolj jezi. Scholz je pred kratkim Schröderju prepovedal svetovanje, v stranki pa so ga je prosili, naj se vzdrži javnih izjav o konfliktu v Ukrajini. A ker ni več aktiven politik, to, kar zdaj počne, sodi v okvir “svobodne izbire”, pravi odvetnik Jörn Ipsen. “Niti njegovi posli v ruskih energetskih podjetjih niti njegove izjave o trenutnih napetostih med Rusijo in Ukrajino ne bi upravičevale postopka izključitve iz stranke.

Sara Kovač