fbpx

Nemški socialist Schulz želi uničiti EU z ustanovitvijo združenih držav Evrope

Martin Schulz (foto: epa)

Vodja nemških socialistov Martin Schulz želi Evropsko unijo spremeniti na način, da bi ta postala federacija Združenih držav Evrope do leta 2025. Številni poznavalci so mnenja, da gre za nevarno igro nemškega levičarja, ki bi zabila dodaten žebelj v krsto šibke EU. 
Želje predsednika nemške Socialdemokratske stranke Nemčija (SPD), Martina Schulza, so združitev evropskih držav pod eno ustavno pogodbo, tisti, ki je ne bi spoštovali, pa bi morali zvezo zapustiti. Namere, da bi ustvarili federacijo, so prvič padle v vodo že leta 2005, ko Franciji in Nizozemski ni uspelo ratificirati pogodbe o ustanovitvi evropske ustave, nekaj let zatem pa so podpisali Lizbonsko pogodbo.
Socialist Schulz zdaj obuja desetletja staro idejo o federalni Evropi, po njegovih načrtih bi jo lahko ustvarili do leta 2025, saj bi se le tako soočili z izzivi domače in tuje varnosti, azilne politike in monetarnih zadev. Evropsko ustavno pogodbo bi po Schulzevem mnenju ustvarila ustavna konvencija, sestavljena iz različnih civilno-družbenih organizacij in običajnih državljanov Evrope. “Ta ustavna pogodba bi bila predstavljena vsem državam članicam, tiste, ki je ne bi sprejele, pa bi morale samodejno zapustiti EU,” je dejal vodja nemških socialistov na nedavnem kongresu stranke SPD.

Martin Schulz (foto: epa)

Načrti nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta so po mnenju nekaterih zgolj fantazije, saj se EU trenutno sooča s številnimi težavami, federalna ureditev unije pa bi pomenila še dodatne težave in morebiten njen razpad. RT poroča, da je stranka SPD v torek na kongresu izglasovala začetek pogovorov o oblikovanju koalicije za sestavo vlade z zmagovalko na nemških parlamentarnih volitvah, Angelo Merkel.

C. Š.