fbpx

Škandal nemških socialistov: župan SPD Peter Tschentscher ujet v 47 milijonsko bančno korupcijsko afero

Član nemških socialnih demokratov SDP in župan Hamburga Peter Tschentscher. (Foto: Twitter)

Župan mesta Hamburg in član nemških socialnih demokratov SPD Peter Tschentscher je ujet v korupcijsko afero v zvezi z banko Warburg, del 47 milijonskega izkupička naj bi se v obliki podkupnin stekel celo v blagajne stranke SPD.

Nemški in slovenski socialni demokrati imajo skupno lastnost. V vladavini Pahorjeve vlade so v Sloveniji oprali milijardo dolarjev iranskega denarja, v Nemčiji pa je eksplodirala bančna afera, v kateri je izginilo 47 milijonov evrov. Del denarja naj bi se stekel celo na račun nemške SPD. Po poročanju Zeit online je župan Hamburga Peter Tschentscher glavni osumljenec v največji bančno-korupcijski aferi v Nemčiji.

Škandal je izbruhnil v letu 2016. Preiskava finančnega ministrstva in policije ugotavlja, da so potekale nezakonite bančne transakcije. Vidni akterji afere so pri tem hoteli doseči, da se opusti zahtevek za povračilo transakcij. Osrednja banka v zgodbi je zasebna banka Warburg.

Ali bo Nemčija bolj učinkovita od slovenskih represivnih organov?
Nemčija in njen pravosodni sistem je od nekdaj veljal za uspešnega na področju gospodarskega kriminala, kar pa ne velja za slovenskega, prestreljenega s političnimi kadri, ki bolj kot preganjajo kriminalce, ščitijo njihove hrbte. Zato je nujno potrebna zamenjava oblasti, da se naredi red v državi temelj za pravično in bolj uspešno družbo.

Luka Perš