fbpx

Nemški spopad za “koronaexit”: Bavarska zopet najbolj previdna dežela, ko gre za odpiranje šol in vrtcev! Na isti strani tudi kanclerka!

Foto: epa

Spopad med voditelji zveznih dežel glede sproščanja ukrepov je polnem razmahu, saj gre za ključno vprašanje, kakšen “koronaexit” bo sprejela nemška vlada. Ta bo odvisen tudi od današnje konference med Angelo Merkel in premierji deželnih vlad. Po poročanju častnika Handesblatt je Nemčija razdvojena. Na eni strani brega so se našli zagovorniki takojšnjega hitrega sproščanja protikoronskih ukrepov ali “korotnaexit”, na drugi pa svarijo, da je treba ukrepe sproščati počasi. Enotnega mnenja si ne deli niti stroka.

Politiki nimajo enotnega mnenja glede “koronaexita”. Predsednik deželne vlade Severno Porenje – Vestfalija Armin Laschet si želi sprostitve ukrepov. Yvonnne Gebauer, ministica za šolstvo deželne vlade Severno Porenje – Vestfalija, je že napovedala, da bo po velikonočnih praznikih postopoma spet odprla šole in vrtce.

Premier zvezne dežele Turingije Bodo Ramelow zagovarja postopno odprtje šol, vendar le tiste starostne skupine, ki zaključujejo šolanje na primarni ravni in se pripravljajo za vstop v srednjo šolo. Prav tako bi postopno odprl šole za tiste, ki zaključujejo letos srednjo šolo in tiste, ki jih čaka diploma.

Nekateri so še bolj previdni, med njimi tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki opozarja, da življenje po koroni ne bo enako življenju, ki smo ga bili vajeni. Bavarski premier Markus Söder je skeptičen, da bi najprej odpirali osnovne šole. Oddaljil se je tudi od priporočila, ki ga je pripravila Nacionalna akademija znanosti Leopoldina. Bavarski premier namreč stoji na stališču, da je potreben počasnejši tempo, predvsem pa malo več potrpljenja in preudarnosti.

Markus Söder (Foto: epa)

Za danes popoldan je Angela Merkel napovedala konferenco s premierji zveznih dežel v upanju, da najdejo skupen dogovor, od njega je namreč odvisno, kako bo država postopala naprej z omejitvenimi ukrepi. Njen cilj so enotne usmeritve v vseh zveznih deželah. 

Jolanda Vrečar