fbpx

Nemški strokovnjak napoveduje konec Islamske države

Foto: EPA

Udo Steinbach, nemški strokovnjak za Bližnji vzhod, je ocenil, da se bliža konec skrajni skupni Islamska država (IS). To pa ne pomeni, da bo konec islamskega terorizma, je prepričan Steinbach. IS v Siriji in Iraku že več mesecev izgublja ozemlje, napadov po svetu pa je vedno več.

Steinbach meni, da je to dokaz za to, da Islamska država spreminja svojo strategijo. Poudaril je, da fizični konec Islamske države ne bo pomenil konca islamskega terorizma. Steinbach je sicer 30 let vodil inštitut Orient v Hamburgu, sedaj pa se v centru Humboldt-Viadrina v Berlinu ukvarja z družbami severne Afrike in Srednjega Vzhoda.

Za napadi ne stoji vedno IS
Steinbach je poudaril, da za napadi, ki so se nedavno zgodili v Bagdadu, Istanbulu in Daki stojijo skupine, ki se izdajajo za Islamsko državo.

“Menim, da ne moremo govoriti o tem, da so bili ti napadi načrtovani v Siriji ali Raki, prestolnici kalifata. IS ima v številnih predelih islamskega sveta simpatizerje, od Boko Harama v Nigerij do Malija in Jemna. Te skupine se preprosto izdajajo za IS, ker potrebujejo politični okvir za svoje dejavnosti. Formalno niso povezani z IS v Raki. Gre za neke vrsto propagande, ki naj bi signalizirala, da so močnejši kot posamezne skupine v Maliju, Jemnu ali Afganistanu. Sveti želijo sporočiti: Smo eno, ena država,” je poudaril Steinbach.

Meni,da se IS iz regionalne sile razvija v mednarodno teroristično organizacijo in opozoril, da bolj kot se bliža sam fizični konec Islamske države, bolj bodo skupine izven Islamske države stopnjevale svoje napade po svetu.

A. R., STA