fbpx

Nemški strokovnjak opozarja pred drugim in tretjim valom okužb z novim koronavirusom

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Vodja nemškega Inštituta Robert Koch Lothar Wieler je danes posvaril, da je najverjetneje na obzorju že drugi in tretji val okužb z novim koronavirusom. Zaradi tega je omenil smiselnost sledenja okuženim z aplikacijo.

Gre za pandemijo. In v pandemiji se z virusom okuži od 60 do 70 odstotkov prebivalstva,” je novinarjem v Berlinu danes dejal Wieler. Dodal je, da bo drugi val nastopil “z veliko verjetnostjo”, s čimer se strinja večina strokovnjakov, in da nekateri strokovnjaki pričakujejo tudi tretji val, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Wieler je tudi odgovarjal na novinarsko vprašanje glede razvoja aplikacije, s katero bi sledili okužbam v Nemčiji. Odgovoril je, da je tovrstna aplikacija smiselna, ko se bo pandemije še razvijala. Ni pa povedal, kdaj naj bi tovrstno aplikacijo začeli uporabljati.

V Nemčiji so doslej zabeležili okužbo z novim koronavirusom pri več kot 164.000 ljudeh, zaradi covida-19 je umrlo najmanj 6808 ljudi. Wieler je ob tem še dejal, da število novih okužb na dnevni ravni v zadnjih dneh upada. Beležijo sicer od 700 do 1600 novih okužb dnevno. “To je zelo dobra novica,” je dodal. Število smrtnih primerov zaradi covida-19 na dnevni ravni na drugi strani ostaja visoko, od 40 do 200 smrti na dan.

Nemčija je ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom sprejela sredi marca in se uspešno spopadla s pandemijo. 16 nemških zveznih dežel je medtem že sprejelo nekatere omilitve ukrepov na različnih področjih. Med drugim so oprli šole, trgovine, muzeje in frizerske salone. Na Bavarskem, ki je ena od huje prizadetih regij zaradi novega koronavirusa, so danes tudi sprejeli odločitev, da bodo od sredine maja postopoma odprli restavracije in hotele. Dežela se bo tudi pridružila Spodnji Saški, kjer načrtujejo postopno odpiranje otroških ustanov. Nemška kanclerka Angela Merkel, ki poskuša koordinirati nemške ukrepe proti novemu koronavirusu, se bo v sredo o rahljanju ukrepov ponovno prek telefonske konference pogovarjala z ministrskimi predsedniki posameznih nemških dežel.

Rok Krajnc