fbpx

Nemški strokovnjaki svarijo: Epidemija bo kmalu zopet na decembrski ravni!

Foto: epa

Strokovnjaki v Nemčiji ocenjujejo, da bo število novih okužb z novim koronavirusom kmalu na ravni iz sredine decembra, saj se pospešeno širijo nove, bolj nalezljive različice SARS-CoV-2. V zadnjem dnevu so potrdili 9762 novih okužb, umrlo pa je 369 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški strokovnjaki opozarjajo pred novim valom okužb, ki ga povzročajo novi sevi koronavirusa covida-19. Incidenca okužb zadnjih sedem dni na 100 tisoč prebivalcev je trenutno 63,8. V sredini februarja je sicer padla na 57,4, potem ko je bila pred božičem 197,6. Strokovnjak za projekcije razvoja epidemije Thorsten Lehr je opozoril, da bi lahko že kmalu sledil tretji val epidemije. “Verjamem, da bomo imeli razmere kot pred božičem,” je povedal za dpa.

Po njegovih ocenah bo v aprilu incidenca znova okoli 200. Razloge za porast števila okužb vidi v povečanem druženju in širjenju novih različic. Trenutno gre pri okoli tretjini novih okužb za britansko različico, ki naj bi bila 35 odstotkov bolj nalezljiva. Glede na britanske študija naj bi bila tudi bolj smrtonosna, piše STA.

V Nemčiji bodo predvidoma 7. marca dodatno sprostili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Vlada naj bi sicer do 17. marca podaljšala omejitve potovanj za območja z novimi različicami novega koronavirusa, je poročala medijska skupina Funke. Trenutno do 3. marca velja omejitev potovanj iz Češke in Tirolske.

Ministrstvo za zdravje pa je danes še sporočilo, da bodo vsi, ki pridejo v Nemčijo, prejeli na telefone sporočilo z aktualnimi informacijami o novem koronavirusu ter veljavnimi ukrepi.

Sara Kovač