fbpx

Nemški vojaški ataše kar 15 let uporabljal naziv doktorja, ki ni bil veljaven

Foto: epa

Častnik nemške vojske in vojaški ataše je 15 let uporabljal svoj naziv doktorja z univerze, ki v Nemčiji ni priznana. Razkrit primer kaže, kako malo akademskih diplom in nazivov je pod nadzorom državnih predstavnikov. Nedovoljena uporaba akademskih stopenj in nazivov se v Nemčiji lahko kaznuje z zaporom do enega leta ali denarno kaznijo v skladu s kazenskim zakonikom, v primeru, da mu dokažejo, da je to storil namenoma. Ker pa ga delodajalec prej ni obvestil, da njegov doktorat ni veljaven, pa mu bodo to zelo težko dokazali, saj se lahko sklicuje, da tega ni vedel.

Ne zveni slabo, če si doktor filozofije v mednarodnih odnosih, če seveda ta ni pridobljen na mednarodni univerzi Bircham. Ta naziv v resnici ne pomeni veliko, saj ta univerza ni priznana kot univerza s strani Konference ministrov za izobraževanje. Tudi Google obvešča, da slednja ni akreditirana, Wikipedija pa še navaja, da diploma z omenjene univerze ni veljavna pri nekaterih sodnih oblasteh.

“Mednarodna univerza Bircham je mednarodna univerza za učenje na daljavo. Med drugim ima sedež v Madridu/Španija. To je zasebna ustanova, katere nazivov špansko ministrstvo za šolstvo ne priznava,” je zapisano v bazi podatkov Anabin – nemškega informativnega portala za izobraževanje v tujini. Pri tem še navajajo opombi “H -“, kar pomeni, da univerza Bircham v Nemčiji ni razvrščena kot univerza. Tam pridobljena diploma se v Nemčiji ne sme uporabljati ali nositi kot akademska diploma, še navaja Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nazivi na Mednarodni univerzi Bircham v nekaterih državah niso veljavni. (Foto: Bircham International University)

Ne glede na to pa je nemški častnik 15 let uporabljal naziv doktor, ki ga je pridobil na omenjeni univerzi. Z  nazivom doktor so ga nazivali tudi kot govornika na dogodkih. Po navedbah revije “Švicarski vojak” novembra 2021 je podpolkovnik generalštabne službe. Ta čin izhaja tudi iz objave poveljniške in štabne akademije nemške vojske iz februarja 2021. Tam je navedena častnikova funkcija: “vojaški ataše v štabu Damask”. V drugi publikaciji pa je pred imenom avtorja še naziv dr.

Na ministrstvu za obrambo niso želeli povedati, kakšen čin ima častnik trenutno. Tiskovna predstavnica je le dejala, da “iz pravnih razlogov” ni dovoljeno komentirati posameznih kadrovskih zadev.

Častnik je razčistil napačno navedbo
Častnik je sam povedal za medije, da je pisal ob imenu naziv doktorja znanosti, saj naj bi zelo intenzivno študiral na univerzi Bircham. Kmalu po njihovi prošnji pa je svojo doktorsko izobrazbo izbrisal na svoji zasebni spletni strani in dejal, da bo poskrbel, da je v prihodnje ne bo več uporabljal. Kljub prošnji pa ni poslal izvoda svoje “doktorske disertacije” ali sklica na publikacijo. Pojasnil je le, da je bila tema njegovega dela: “Evropska vojska: grožnja Natu, sanje za Evropo ali že resničnost?”

Častnik lahko kazensko odgovarja
Nedovoljena uporaba akademskih stopenj in nazivov se v Nemčiji lahko kaznuje z zaporom do enega leta ali denarno kaznijo v skladu s kazenskim zakonikom. Zapor ali denarna kazen ga čakata, če mu bodo dokazali, da je to storil namenoma. V primeru, da častnik o neveljavnosti njegovega naziva ni vedel, ne bo kazensko odgovoren, pri čemer bi ga moral že delodajalec obvestiti, da njegov doktorat ni dopusten.

Sara Rančigaj