Nemški zapori zaradi migrantov pokajo po šivih. Bodo kmalu tudi slovenski?

Vir: EPA

Nemški zapori zaradi vedno večjega števila kriminalnih prosilcev za azil pokajo po šivih. Zaradi prenatrpanosti se je oglasil sindikat nemških zaporniških paznikov. “Zaradi vala migrantov se je število zapornikov v Nemčiji občutno povečalo,” je bil jasen zvezni predstavnik sindikata Anton Bachl. 

Od vseh zapornikov, ki so v tem trenutku v nemških zaporih, jih okoli ena tretjina nima nemškega potnega lista in samo ena desetina zapornikov naj bi bila nemške narodnosti. “Včasih dobim občutek, da se s temi številkami ravna zelo previdno, saj so politično občutljive,” je povedal Bachl za časnik Neue Osnabrücker Zeitung.

Še zlasti so prenatrpani zapori v zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija, kjer naj bi bilo v največjem zaporu v državi več kot polovica zapornikov tujih državljanov. V pripornih centrih, v katerih so nastanjene osebe, ki še čakajo na sojenje, naj bi bila preobremenitev kar 110-odstotna, pazniki so do zdaj opravili približno 440 tisoč nadur.

Po posilstvih v Kölnu ostrejši nadzor
Na povečano število zapornikov so vplivali tudi silvestrski spolni napadi na ženske v Kölnu. Znano je namreč, da so nemški oblasti in vladi naklonjeni mediji v začetku hoteli dogodke pomesti pod preprogo, ko pa so srhljivi dogodki po nekaj dnevih pricurljali v javnost, pa sta policija in sodstvo zaostrila obravnavo tovrstnih dogodkov. “Sodniki so zaradi pritiska javnosti postali strožji do prestopnikov, začeli so odrejati tudi več priporov pred sojenjem,” je pojasnil Peter Brock, predstavnik sindikata paznikov v deželi Severno Porenje-Vestfalija.

“V povprečju je med tujci trikrat večja nagnjenost h kriminalnim dejanjem kot med nemškimi državljani. Statistično to pomeni, da je med okoli milijon migranti, ki so v Nemčiji zaprosili za azil, okoli 30 tisoč kriminalcev. Zaradi tega morajo dežele razširiti svoje zaporniške zmogljivosti,” je prepričan Anton Bachl. 

Ž. K.