fbpx

Nemški zdravniki opozarjajo, da bi morala država v dvotedensko zaprtje!

Foto: epa

Nemce pozivajo, naj v času velikonočnih praznikov ostanejo doma in s tem prispevajo k ustavitvi tretjega vala epidemije. Ob tem pa pri državnem združenju za intenzivno nego še pozivajo k dvotedenskemu zaprtju države in hitrejšemu programu cepljenja.

Združenje za intenzivno terapijo DIVI je prav tako priporočilo obvezno testiranje v šolah, da bi preprečili tretji val epidemije. Dejstvo namreč je, da razmere v državi niso dobre, saj se enote za intenzivno terapijo po Nemčiji soočajo z možnostjo doseganja polne zmogljivosti.

Vodja združenja Christian Karagiannidis je po poročanju britanskega Daily Maila dejal, da se je od sredine marca na intenzivni negi zdravilo približno 1000 dodatnih bolnikov. Uradno dostopni podatki kažejo, da se je v sredo kar 3.680 ljudi zdravilo na intenzivni negi. “Če se bo ta stopnja okužb nadaljevala, bomo v manj kot štirih tednih dosegli mejo zmogljivosti,” je dejal za Rheinische Post. “Ne pretiravamo. Naša opozorila temeljijo na številkah,” je bil jasen.

Karagiannidis je pozval k strogi zapori države za obdobje dveh tednov, obveznemu testiranju v šolah dvakrat na teden in veliko hitrejšemu cepljenju. Bavarski minister za zdravje Klaus Holetschek je za televizijo ARD dejal, da bo razmislil o uvedbi obveznega testiranja za učitelje in učence, pri čemer je poudaril, da pripravljenost na prostovoljno testiranje ni tako visoka, kot so sicer pričakovali. Premierja dveh južnonemških zveznih dežel, ki ju je hudo prizadela pandemija koronavirusa, sta v sredo pozvala voditelje v preostalih deželah, naj znova uvedejo strožje ukrepe za zajezitev virusa, da bi poskušali obvladati tretji val okužb.

Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel je Nemce v četrtek pozvala, naj čez veliko noč ostanejo doma in omejijo druženje, ker bodo s tem pomagali zajeziti širjenje okužb. “Ta velika noč naj bo tiha, v krogu najbližjih, z zelo omejenimi stiki. Pozivam vas, da se vzdržite vseh nenujnih potovanj,” je v video sporočilu dejala Merklova in dodala, da je to edini način, da se zdravnikom in medicinskim sestram pomaga v boju proti virusu.

Pred dnevi so visoki zdravstveni uradniki opozorili, da obstajajo “jasni znaki”, ki kažejo, da bi lahko novi val okužb, Nemčijo prizadel še močneje kot prejšnji. Do te napovedi je prišlo ob velikem povečanju števila novih primerov v državi. “Trenutno številke okuženih naraščajo prehitro, različice virusa pa situacijo še posebej ogrožajo,” je na novinarski konferenci opozoril nemški minister za zdravje Jens Spahn.

Sara Kovač