fbpx

Nemški zunanji minister ZDA vsiljuje migrantsko blodnjo Angele Merkel

Foto: epa

Sigmar Gabriel, nemški zunanji minister, se je srečal s podpredsednikom ZDA Mikom Pencom, s katerim sta potrdila trdne odnose med državama in zavezanost zvezi Nato. Strinjala sta se tudi, da morajo vsi zavezniki plačati svoj delež.

Sigmar Gabriel in Mike Pence sta na sestanku potrdila, da se strinjata glede zveze Nato, torej, da ima ta osrednjo vlogo pri varnosti in stabilnosti Severne Amerike ter Evrope. Seveda pa je predpogoj, da vsi zavezniki izpolnijo svoje zaveze glede prispevkov, Nato pa se mora prilagoditi za soočenja z različnimi grožnjami, kot je na primer terorizem. Prav tako je treba narediti vse, kar je možno, da se med Iranom in velikimi silami ohrani jedrski sporazum, ki naj še napreduje. Gabriel sicer med obiskom Washingtona ni zaznal namer, da nameravajo ZDA odstopiti od tega sporazuma, čeprav je Donald Trump to napovedal med predsedniško kampanjo, piše STA.

Pence je nemškemu zunanjemu ministru potrdil, da bo prišel na naslednjo varnostno konferenco v München. Prav tako namerava obiskati voditelje zavezniških držav v Bruslju.

Gabriel pa je dejal, da želi Nemčija še naprej utrjevati čezatlantske odnose, vendar pa je ključno, da tako Nemčija kot ZDA vztrajata na skupnih vrednotah, kot je svoboda vere. Znano je, da je Angela Merkel kritična do Trumpa in njegove prepovedi vstopa v ZDA za državljane sedmih muslimanskih držav. Prav to pa si želijo Američani, ki so izvolili Trumpa, saj so jim migranti prinesli že preveč težav. Ko je dovolj, je dovolj, in očitno je, da namerava Trump na tem področju narediti red v svoji državi.

M. S.